The Wall Street Journal: Macron s-a întâlnit cu Durov în 2018, pentru a-l convinge să mute sediul TELEGRAM în Franța

Publicat: 28 08. 2024, 15:05

Președintele Emmanuel Macron a luat masa cu Pavel Durov în anul 2018 și a încercat să îl convingă pe co-fondatorul platformei Telegram să mute sediul central al companiei în Franța, afirmă surse care au cunoștință despre situație.

Conform surselor citate de publicația americană The Wall Street Journal, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Pavel Durov în 2018, a luat masa cu acesta și a discutat despre posibilitatea ca sediul central al companiei Telegram să fie mutat în Paris.

Pavel Durov, co-fondatorul și directorul Telegram, a refuzat oferta președintelui Franței. Emmanuel Macron i-a oferit lui Pavel Durov posibilitatea de a primi cetățenia franceză.

Pavel Durov, născut în Rusia, are și cetățenie franceză, dar nu este clar dacă dobândirea naționalității are legătură cu oferta lui Macron. Sediul central al companiei Telegram este în Emiratele Arabe Unite, iar Durov este și cetățean al acestei țări.

Nu există nicio legătură evidentă între refuzul lui Pavel Durov de a muta sediul Telegram în Franța și arestarea acestuia la Paris acum câteva zile.

Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, co-fondatorul și directorul general al rețelei de mesagerie Telegram, a fost reținut sâmbătă pe Aeroportul Le Bourget din Paris, fiind plasat ulterior în arest preventiv, pentru o serie de acuzații ale autorităților franceze referitoare la infracțiuni în domeniul cibernetic. Poliția din Paris a precizat că Pavel Durov este investigat de Autoritatea de reglementare cibernetică și de Oficiul pentru combaterea fraudelor. Durov este acuzat că a asistat pasiv la infracțiuni derulate pe platforma Telegram.

Președintele Emmanuel Macron a dat asigurări că arestarea lui Pavel Durov nu este de natură politică.

”Arestarea sa nu este în niciun caz o decizie politică. Franța rămâne atașată libertății de exprimare și de comunicare. Arestarea directorului Telegram pe teritoriul Franței a avut loc în cadrul unei investigații judiciare aflate în curs. Deciziile le aparțin judecătorilor”, a subliniat Emmanuel Macron.

În contextul controverselor, Emiratele Arabe Unite au cerut explicații din partea Franței, întrucât Pavel Durov este și cetățean al acestei țări.

Kremlinul a admis că acuzațiile împotriva lui Pavel Durov sunt ”foarte grave” și a avertizat că autoritățile franceze vor trebui să prezinte dovezi temeinice pentru a-l condamna pe co-fondatorul și directorul Telegram.

”În caz contrar, va fi doar o altă încercare de a limita libertatea de exprimare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

”În spatele arestării se află Washingtonul, care vrea extinderea controlului asupra rețelei Telegram înaintea alegerilor din noiembrie. Telegram este una dintre puținele platforme online mari care nu se află sub influența Statelor Unite. Spionarea persoanelor prin intermediul rețelelor de socializare online, inclusiv prin amenințări, reprezintă metode tradiționale ale Washingtonului de control politic și de influență externă”, a acuzat, la rândul său, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Foto: Profimedia

Citește și:

Handelsblatt: După arestarea lui Pavel Durov, Rusia se teme că Occidentul ar putea dobândi acces la datele sensibile de pe TELEGRAM