The Wall Street Journal: Vizita lui Biden în Israel generează riscuri privind poziția internațională a SUA și asupra propriei situații politice

The Wall Street Journal: Vizita lui Biden în Israel generează riscuri privind poziția internațională a SUA și asupra propriei situații politice
Publicat: 18/10/2023, 07:45

Vizita președintelui Statelor Unite, Joseph Biden, în Israel, menită să fie un semnal de intensificare a solidarității în actualul conflict cu organizațiile islamiste din Fâșia Gaza, generează riscuri diplomatice, politice și în materie de securitate, comentează publicația The Wall Street Journal.

În contextul în care Israelul este pe punctul de a lansa o invazie în Fâșia Gaza, președintele Biden se va deplasa miercuri în națiunea aflată într-o situație dificilă, cu scopul de a intensifica angajamentul de securitate al Statelor Unite și de a aborda criza umanitară intensă izbucnită în Fâșia Gaza din cauza războiului cu mișcarea Hamas.

”Decizia președintelui SUA de a merge în Israel în mijlocul războiului cu Hamas este marcată de riscuri diplomatice, politice și în materie de securitate. În contextul intensificării preocupărilor privind extinderea conflictului în întreaga regiune, Statele Unite speră că vizita lui Biden va fi un avertisment adresat părților terțe – fie că sunt națiuni sau grupuri militante precum mișcarea libaneză Hezbollah, susținută de Iran – că Statele Unite sunt pregătite că acționeze dacă acestea se implică în conflict. Prin vizita în regiune, președintele SUA își riscă propria credibilitate și pare să se implice mai mult în conflict, chiar dacă Biden și oficialii de rang înalt din SUA au afirmat că nu vor fi trimite trupe combatante americane într-un alt război”, comentează editorialistul Vivian Salama, într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul ”Vizita lui Biden în Israel comportă riscuri privind politicile SUA și privind moștenirea sa politică”.

Președintele Biden urmează să insiste pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, în contextul în care oficiali americani depun eforturi prin intermediul Qatarului și al altor națiuni pentru discuții cu grupul islamist care deține controlul asupra Fâșiei Gaza.

Însă unele voci se tem că vizita lui Biden și orice semnal de susținere a unei potențiale invazii militare israeliene în scopul înlăturării de la putere a grupului Hamas ar putea complica aceste eforturi. Nu este anormal ca președinții SUA să se deplaseze în zone de război, dar caracterul acestei deplasări este neobișnuit. De obicei, Casa Albă organizează vizitele în zone de război sub embargou informațional.

WSJ: Vizita lui Biden în Israel este și ”o provocare politică” în contextul în care vrea un nou mandat

”Vizita lui Biden în Israel reprezintă și o provocare politică, în contextul în care candidează pentru al doilea mandat. Chiar dacă sprijinul pentru Israel rămâne popular în rândul americanilor după atacurile din 7 octombrie, mai ales în rândul simpatizanților republicani și independenți, Biden riscă să piardă susținerea în interiorul propriului partid. Unii congresmeni democrați critică deja raidurile aeriene israeliene prin care sunt uciși palestinieni în Fâșia Gaza și au exprimat preocupări privind sprijinul ferm al lui Biden pentru Israel înaintea ofensivei terestre. Simpatiile Partidului Democrat s-au schimbat în favoarea palestinienilor în ultimele două decenii”, notează editorialistul WSJ.

Mai mulți politicieni democrați progresiști, printre care se numără congresmenii Cori Bush, Rashida Tlaib, André Carson, Alexandria Ocasio-Cortez și Ilhan Omar, au depus luni un proiect de rezoluție în Camera Reprezentanților prin care cer armistițiu imediat și trimiterea de asistență umanitară în Fâșia Gaza. Anterior, politicieni progresiști au exprimat preocupări privind planurile Israelului de a lansa un ”asediu total” asupra Fâșiei Gaza.

Statele Unite au mobilizat deja forțe militare semnificative în Orientul Mijlociu. Portavionul USS Gerald Ford și grupul naval aferent se află în estul Mării Mediterane, în largul Israelului, pentru a descuraja grupul Hezbollah și alte entități să se implice în conflict. Un alt grup naval, care include portavionul USS Dwight D. Eisenhower, ar urma să ajungă în zonă în aproximativ două săptămâni. Armata americană va trimite în regiune aproximativ 2.000 de militari americani și o echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) specializată în recuperarea ostaticilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite plasează în stare de disponibilitate încă 2.000 de militari, care ar putea fi detașați în Orientul Mijlociu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×