The Washington Post: Cât a plătit CIA pentru a instala o închisoare secretă în Polonia
Dosarul închisorilor secrete CIA se află din nou în centrul atenției în Polonia, în urma unui articol publicat în ediția de joi a ziarului The Washington Post, potrivit căruia Agenția a plătit în 2003 polonezilor 15 milioane de dolari pentru instalarea unei închisori în această țară, relatează AFP.
Potrivit publicației, agenți CIA au plătit Agenției poloneze de informații suma de 15 milioane de dolari, ca recompensă pentru instalarea la Stare Kiejkuty (nord) a unei instalații secrete de detenție pentru presupuși teroriști.
„Într-o zi rece de la începutul lui 2003, doi agenți de rang înalt din cadrul CIA au sosit la ambasada americană de la Varșovia pentru a lua două cutii mari din carton, în care se aflau 15 milioane de dolari în numerar, trimiși din Germania prin curier diplomatic. Cei doi au pus cutiile într-un automobil și au traversat orașul până la cartierul general al serviciilor poloneze de informații”, scrie Washington Post.
Aceste dezvăluiri au fost calificate drept „ridicole” și „demne de un scenariu de Hollywood” de către Leszek Miller, premierul polonez de la acea vreme.
În opinia senatorului Jozef Pinior, care urmărește dosarul îndeaproape, dezvăluirile sunt, din contră, „compromițătoare pentru Polonia, care s-a comportat ca o republică bananieră” în relația cu Statele Unite.
Andrzej Seremet, șeful Parchetului polonez, care instruiește în continuare acest dosar, a apreciat, la rândul său, că dezvăluirile ziarului american sunt „senzaționale, dar nu neapărat credibile”.
La începutul lui decembrie, Polonia a fost nevoită să răspundă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) unor acuzații formulate de către un palestinian și un saudit, care susțin că au fost torturați pe teritoriul acestei țări, după care au fost transferați la Guantanamo.
Cei doi reclamanți, Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 42 de ani, și Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 48 de ani, speră să obțină o condamnare a Varșoviei pentru „tratamente inumane sau degradante” și privare ilegală de libertate.
Guvernul a refuzat, în fața instanței CEDO, să comenteze pe fondul dosarului, invocând „secretul instrucției”, având în vedere că o anchetă cu privire la aceste fapte, aflată pe rol, a fost deschisă de către justiția poloneză în 2008.
La finalul acestei audieri, CEDO s-a retras pentru deliberări, urmând să se pronunțe la o dată neprecizată. Curtea ar urma să se pronunțe peste câteva luni.