Emmanuel Macron, președintele Franței, regele Abdullah al Iordaniei și Abdel Fatah El-Sisi, președintele Egiptului, solicită, într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post, instituirea imediată a unui armistițiu în Fâșia Gaza, prin aplicarea rezoluției adoptate recent de Consiliul de Securitate ONU, și avansarea procesului politic pentru crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.
”Războiul din Fâșia Gaza și suferințele umanitare catastrofale pe care le generează trebuie să se încheie acum. Violența, teroarea și războiul nu pot aduce pace în Orientul Mijlociu. Soluția a două state va putea realiza aceste lucruri, este singurul drum credibil pentru garantarea păcii și securității pentru toată lumea, pentru a asigura că nici palestinienii, nici israelienii nu vor mai trebui să retrăiască ororile care i-au lovit de la atacurile din 7 octombrie 2023”, afirmă Emmanuel Macron, regele Abdullah și Abdel Fatah El-Sisi în articolul publicat în cotidianul The Washington Post.
Cei trei lideri amintesc că, pe 25 martie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ”și-a asumat, în sfârșit, responsabilitatea” de a cere un armistițiu imediat în Fâșia Gaza.
”Este un pas esențial care ar trebui implementat total fără întârziere. În contextul bilanțului uman intolerabil al războiului, noi, liderii Egiptului, Franței și Iordaniei, cerem implementarea imediată și necondiționată a Rezoluției 2728 a Consiliului de Securitate ONU. Evidențiem necesitatea urgentă de a obține un armistițiu permanent în Fâșia Gaza”, subliniază Emmanuel Macron, regele Abdullah și Abdel Fatah El-Sisi.
Pe de altă parte, cei trei lideri solicită, tot în virtutea Rezoluției ONU, ”eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” israelieni și reafirmă susținerea pentru negocierile între Israel și grupul Hamas intermediate de Egipt, Qatar și SUA, pentru un armistițiu și un schimb între ostatici și deținuți.
În plus, Emmanuel Macron, regele Abdullah și Abdel Fatah El-Sisi avertizează că o intervenție israeliană masivă în orașul Rafah ar genera ”consecințe periculoase” pentru cei aproximativ 1,5 milioane de civili refugiați în acest acest oraș din sudul Fâșiei Gaza.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat luni seară, pe fondul presiunilor politice interne, că este necesară o intervenție militară în orașul Rafah, precizând că a stabilit data ofensivei, fără însă a oferi detalii. Statele Unite au cerut Israelului să amâne ofensiva în orașul Rafah până când vor fi găsite modalități credibile de evacuare a civililor palestinieni. De asemenea, Washingtonul a semnalat că există ”variante alternative” de învingere a mișcării Hamas.
Pe fondul presiunilor internaționale și în contextul negocierilor cu grupul Hamas, armata israeliană a anunțat reducerea prezenței militare în sudul Fâșiei Gaza, în ceea ce este considerată drept o manevră ”tactică”. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, autoritățile palestiniene au raportat moartea a 153 de persoane în urma atacurilor israeliene, iar bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la 33.360 de morți și 75.933 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți în sudul Israelului.
Foto: Profimedia
Citește și: