Incursiunea uimitoare a Ucrainei în regiunea rusă de frontieră Kursk a fost un pariu îndrăzneț al comandanților militari ucraineni, care au angajat resursele limitate ale țării într-un asalt riscant asupra unui inamic dotat cu arme nucleare, fără vreo garanție a succesului, notează cotidianul The Washington Post.
După primele semne de progres, președintele Volodimir Zelenski a întrerupt tăcerea și a prezentat zilnic publicului ucrainean sătul de război avansul forțelor Kievului. Oficialii ucraineni afirmă că dețin controlul asupra a 1.000 de kilometri pătrați în Kursk, inclusiv asupra a 74 de localități, fiind luați sute de prizonieri ruși.
”Dar la o săptămână de când a început, obiectivul general al îndrăzneței operațiuni încă este neclar: va reuși Ucraina să mențină ritmul și controlul asupra teritoriului cucerit, va avansa ori se va retrage? Ceea ce este clar este că incursiunea a schimbat frontul. Șocul incursiunii ucrainene a evidențiat fisuri în armura puternicului adversar. Dar atacul riscă să agraveze vulnerabilitățile Ucrainei, prin extinderea liniei de front și transferul de trupe în alte zone în momentul în care comandanții militari duc lipsă de personal”, atrage atenția editorialistul Samya Kullab, într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul ”Ucraina a pariat pe o incursiune pe teritoriul Rusiei /Manevra îndrăzneață a schimbat câmpul de luptă /O manevră îndrăzneață a comandanților, care au alocat resurse limitate pentru un asalt riscant asupra unui inamic nuclear, fără garanții ale succesului”.
Un comandant ucrainean argumentează, sub protecția anonimatului, că ”extinderea liniei frontului înseamnă același lucru și pentru inamic”.
Pentru a efectua operațiunile din Kursk, Kievul a adus unități de pe linia frontului, unde avansul Rusiei continuă nestingherit. Până în prezent, avantajul strategic al Rusiei este intact.
În contextul în care ofensiva intră în a doua săptămână, forțele ucrainene acționează în mai multe direcții, de la orașul Sudja, deși întâmpină din ce în ce mai activ riposta Rusiei.
”Însă unii analiști sunt rezervați asupra eficienței lansării unei ofensive în regiunea Kursk. (…) Autoritățile ruse au admis câștigurile ucrainene, dar le-au descris ca fiind mici. Cu toate acestea, au evacuat circa 132.000 de persoane”, notează editorialistul.
”La nivel politic, incursiunea a transferat presiunile asupra Rusiei și a resetat termenii unui conflict în care Ucraina părea condamnată să accepte condiții nefavorabile ale unui armistițiu. Dar, chiar dacă luptele continuă, teritoriul aflat sub control ucrainean nu prea are valoare economică sau strategică”, subliniază editorialistul.
”Există infrastructură de gaze în acea zonă, dar utilitatea ei probabil se limitează la a fi un element de negociere mic”, afirmă analistul Pasi Paroinen, de la grupul finlandez de consultanță Black Bird.
Bazele militare ruse sunt departe de actuala zonă operațională, iar avansul Ucrainei urmează să fie oprit, în contextul în care Rusia trimite forțe suplimentare.
Oficialii ucraineni afirmă că nu vor să ocupe regiunea Kursk, ci ar încerca să creeze o zonă-tampon. Forțarea armatei ruse să trimită unități în acea zonă ar fi obiectivul minim, conform unui comandant ucrainean. Doar că, deocamdată, atenția Moscovei rămâne asupra regiunii ucrainene Donețk.
”Nu s-a schimbat nimic. Dacă este ceva, eu observ doar intensificarea acțiunilor ofensive ale Rusiei”, afirmă un soldat ucrainean, sub protecția anonimatului.
Foto: Profimedia
Citește și: