The Washington Post: Ucraina a pariat pe o incursiune pe teritoriul Rusiei /Un asalt RISCANT, fără obiective clare, contra unui inamic nuclear

The Washington Post: Ucraina a pariat pe o incursiune pe teritoriul Rusiei /Un asalt RISCANT, fără obiective clare, contra unui inamic nuclear
Publicat: 16/08/2024, 07:30

Incursiunea uimitoare a Ucrainei în regiunea rusă de frontieră Kursk a fost un pariu îndrăzneț al comandanților militari ucraineni, care au angajat resursele limitate ale țării într-un asalt riscant asupra unui inamic dotat cu arme nucleare, fără vreo garanție a succesului, notează cotidianul The Washington Post.

După primele semne de progres, președintele Volodimir Zelenski a întrerupt tăcerea și a prezentat zilnic publicului ucrainean sătul de război avansul forțelor Kievului. Oficialii ucraineni afirmă că dețin controlul asupra a 1.000 de kilometri pătrați în Kursk, inclusiv asupra a 74 de localități, fiind luați sute de prizonieri ruși.

Obiectivele ofensivei ucrainene sunt neclare /Kievul riscă să își agraveze situația

”Dar la o săptămână de când a început, obiectivul general al îndrăzneței operațiuni încă este neclar: va reuși Ucraina să mențină ritmul și controlul asupra teritoriului cucerit, va avansa ori se va retrage? Ceea ce este clar este că incursiunea a schimbat frontul. Șocul incursiunii ucrainene a evidențiat fisuri în armura puternicului adversar. Dar atacul riscă să agraveze vulnerabilitățile Ucrainei, prin extinderea liniei de front și transferul de trupe în alte zone în momentul în care comandanții militari duc lipsă de personal”, atrage atenția editorialistul Samya Kullab, într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul ”Ucraina a pariat pe o incursiune pe teritoriul Rusiei /Manevra îndrăzneață a schimbat câmpul de luptă /O manevră îndrăzneață a comandanților, care au alocat resurse limitate pentru un asalt riscant asupra unui inamic nuclear, fără garanții ale succesului”.

Un comandant ucrainean argumentează, sub protecția anonimatului, că ”extinderea liniei frontului înseamnă același lucru și pentru inamic”.

Pentru a efectua operațiunile din Kursk, Kievul a adus unități de pe linia frontului, unde avansul Rusiei continuă nestingherit. Până în prezent, avantajul strategic al Rusiei este intact.

În contextul în care ofensiva intră în a doua săptămână, forțele ucrainene acționează în mai multe direcții, de la orașul Sudja, deși întâmpină din ce în ce mai activ riposta Rusiei.

”Însă unii analiști sunt rezervați asupra eficienței lansării unei ofensive în regiunea Kursk. (…) Autoritățile ruse au admis câștigurile ucrainene, dar le-au descris ca fiind mici. Cu toate acestea, au evacuat circa 132.000 de persoane”, notează editorialistul.

Ofensiva generează presiuni asupra Moscovei, dar nu există modificări strategice

”La nivel politic, incursiunea a transferat presiunile asupra Rusiei și a resetat termenii unui conflict în care Ucraina părea condamnată să accepte condiții nefavorabile ale unui armistițiu. Dar, chiar dacă luptele continuă, teritoriul aflat sub control ucrainean nu prea are valoare economică sau strategică”, subliniază editorialistul.

”Există infrastructură de gaze în acea zonă, dar utilitatea ei probabil se limitează la a fi un element de negociere mic”, afirmă analistul Pasi Paroinen, de la grupul finlandez de consultanță Black Bird.

Bazele militare ruse sunt departe de actuala zonă operațională, iar avansul Ucrainei urmează să fie oprit, în contextul în care Rusia trimite forțe suplimentare.

Oficialii ucraineni afirmă că nu vor să ocupe regiunea Kursk, ci ar încerca să creeze o zonă-tampon. Forțarea armatei ruse să trimită unități în acea zonă ar fi obiectivul minim, conform unui comandant ucrainean. Doar că, deocamdată, atenția Moscovei rămâne asupra regiunii ucrainene Donețk.

”Nu s-a schimbat nimic. Dacă este ceva, eu observ doar intensificarea acțiunilor ofensive ale Rusiei”, afirmă un soldat ucrainean, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania suspectează că RUSIA se află în spatele actelor de sabotaj din două baze militare, inclusiv una a NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Legiștii susțin că pacientul de la Sf. Pantelimon a murit, cu o probabilitate de 99%,...
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat...
Matthew Perry, victima perfectă pentru doctorul, asistentul și dealerul său. „Mă întreb cât de mult...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Mega-caniculă în România. Așa ceva nu s-a mai văzut!
Doliu în lumea teatrului! Cauza decesului regizorului Bogdan Budes. Fratele lui a scos la iveală...
Mama Anei Bărbosu, mesaj după ce gimnasta a primit medalia câştigată la JO 2024. "Încetați toate...
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a...
DOLIU IMENS! A MURIT cea mai iubită actriță din Generația de Aur
Atenție, RAR blochează mașinile pentru reverificare la ITP! Motive pentru care o mașină este respinsă...
Israel şi Hamas reiau astăzi negocierile de pace la Doha
Un ANIMAL cu SUTE de picioare a fost descoperit în...
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
David Popovici și Taisia, iubita lui, ipostază tandră în vacanță. Cum s-au pozat, dând un...
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
Anamaria Prodan, despre accidentul cumplit al mamei sale, Ionela Prodan, în dimineața când ea trebuia...
Bătaie generală la concertul lui Babasha din Cernavodă! O polițistă a fost rănită și transportată...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea îl întreabă pe Bulă: -Bulă, ce ne dă porcul?
Ultima vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu la capre negre: „Numai un om bolnav psihic putea...