Theresa May a cerut formal amânarea Brexit până pe 30 iunie/ UE vrea data de 23 mai

Publicat: 20 03. 2019, 15:23
Actualizat: 25 03. 2019, 19:15
Theresa May a susținut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai.
 
Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie. „În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie”, a afirmat Theresa May.
 
Surse: UE vrea data de 23 mai
 
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a confirmat miercuri primirea unei scrisori formale privind amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuși să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.
 
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a confirmat miercuri primirea unei scrisori formale privind amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuși să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.
 
Biroul lui Donald Tusk a confirmat că a primit o cerere formală din partea premierului Theresa May.
 
Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecția anonimatului pentru agenția de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puțin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar.
 
„Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă și va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcționarea instituțiilor UE și capacitatea acestora de a lua decizii”, arată un proiect de document al Comisiei Europene.
 
Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
 
Premierul Theresa May a anunțat miercuri că a solicitat formal amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar, informează Sky News.