Theresa May anunță soarta Marii Britanii în problema Brexit: Regatul părăsește piața unică europeană

Publicat: 17 01. 2017, 17:38

Marea Britanie părăsește piața unică europeană, iar hotărârea în privința formei finale pe care o va avea acordul pentru Brexit va sta la mâna Parlamentului. Premierul britanic a transmis că va încerca să obțină o înțelegere ambițioasă de liber schimb cu UE, dar acest lucru nu poate însemna acceptarea rămânerii pe piața unică, pentru că ar însemna ca Marea Britanie să fie îngrădită în continuare de legile Uniunii, iar astfel nu ar părăsi, practic blocul comunitar. Marea Britanie va continua să plătească bani către Uniunea Europeană, dar sume mult mai mici, a mai transmis May. 

May a anunțat că Marea Britanie dorește păstrarea unor relații bune cu Europa: „Vom continua să fim parteneri de încredere, aliați deschiși și prieteni apropiați. Vrem să vă cumpărăm mărfurile, să vi le vindem pe ale noastre, să facem comerț cu UE pe cât de liber posibil și să lucrăm împreună pentru a ne asigura că suntem cu toții mai în siguranță și mai prosperi, printr-o prietenie care va continua”. Premierul britanic a mai spus și că cetățenii Uniunii vor fi în continuare bine primiți în Regat, iar serviciile de intelligence vor continua să coopereze cu aliații europeni, asigurând securitatea oamenilor și a continentului. Guvernul britanic va opta pentru o ieșire rapidă, a mai spus premierul. 

Astfel, May propune o înțelegere flexibilă, în care diferitele măsuri să fie implementate pe perioade diferite de timp. Aceasta spune că definitivarea unui astfel de acord ar pune bazele unei noi relații cu UE. „Nu este în interesul nimănui să ne situăm pe marginea prăpastiei”, a mai declarat premierul. Mai mult, șeful Executivului britanic a precizat că Regatul preferă să părăsească UE fără niciun fel de tratat comercial, decât să fie de acord cu un acord care s-o dezavantajeze. În cazul în care s-ar întâmpla acest lucru, May spune că UK ar putea lua în considerare adoptarea unui model economic revizuit, bazat pe tăierea de taxe pentru a atrage investiții dinspre blocul comunitar. 

Cu toate acestea, Theresa May a vorbit despre recordul de imigranți înregistrat în Marea Britanie, care a determinat presiuni pe venituri, arătând că fluxul migrator nu poate fi controlat atât timp cât libera circulație dinspre Uniunea Europeană este permisă. Astfel, Brexitul trebuie să însemne și păstrarea sub control a numărului de oameni care vin din Europa spre Regat. Drepturile imigranților vor fi, însă, garantate cât mai repede, la fel cum și cele ale britanicilor aflați peste hotare vor fi stabilite în curând, a mai spus aceasta. 

În același timp, șeful Executivului britanic a anunțat că nu își dorește să fie membru parțial al UE și că scopul este transformarea Marii Britanii într-un Regat „global”: „Căutăm un parteneriat nou și în condiții egale între o Mare Britanie globală, independentă, care se auto-guvernează, și aliații din Uniunea Europeană. Nu dorim să fim membru parțial ai Uniunii Europene, membru asociat sau să adoptăm orice altă variantă care să ne lase jumătate în UE și jumătate pe dinafară. Nu vrem să adoptăm un model agreat deja de alte țări și nu vrem să ne agățăm de statutul de membru atunci când vom ieși din blocul comunitar. Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Treaba mea este să obțin cea mai bună înțelegere pentru Marea Britanie atunci când acest lucru se va întâmpla”. 

Premierul a anunțat și că strategia de negociere a Marii Britanii va fi guvernată de 12 principii esențiale, primul dintre ele fiind predictibilitatea. Printre aceste obiective se numără și redobândirea controlului asupra frontierelor Regatului, scoaterea Marii Britanii de sub jurisdicția Curților Europene, păstrarea unității, a drepturilor muncitorilor și semnarea unor tratate comerciale majore de liber schimb. În același discurs, Theresa May a precizat că parlamentarii vor avea ultimul cuvânt asupra deciziei finale de ieșire din Uniunea Europeană.

Nicola Sturgeon: Ieșirea din piața UE va fi „catastrofală”, Scoția va alege alt drum

În ceea ce privește problema irlandeză, May a arătat că UK va avea întotdeauna o relație specială cu Irlanda și că guvernul va găsi o soluție practică pentru a menține aria comună de tranzit dintre Irlanda și Irlanda de Nord. 

În replică, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a avertizat că Scoția va alege un alt parcurs și a sugerat că ar putea opta pentru independență, subliniid că ieșirea Marii Britanii din piața unică a Uniunii Europene va fi „catastrofală din punct de vedere economic”. 

„Ieșirea de pe piața UE va fi catastrofală din punct de vedere economic. Scoția trebuie să poată opta pentru un viitor diferit”, a reacționat Nicola Sturgeon.
 
„Guvernul Marii Britanii nu poate să ne scoată din UE și de pe piața comună a UE fără a ține cont de impactul asupra economiei, asupra locurilor de muncă și standardelor de viață”, a subliniat Sturgeon.