Theresa May s-a supărat pe UE, după ce Merkel i-a spulberat iluziile privind Brexit
Angela Merkel a transmis clar Marii Britanii să nu își facă „iluzii” privind obținerea unui statut avantajos după ieșirea din UE. „Țările terțe – acesta va fi statutul Marii Britanii – nu pot și nu vor avea aceleași drepturi sau chiar drepturi mai mari decât un stat membru al Uniunii Europene. S-ar putea crede că acest lucru este evident. Dar trebuie să o spun foarte clar întrucât am impresia că unele persoane din Marea Britanie încă au iluzii despre acest lucru, iar asta este pierdere de vreme”, a spus Angela Merkel.
Însă premierul britanic, Theresa May, pare să fie surprinsă că Uniunea Europeană are o poziție unitară și că nu oferă Marii Britanii avantaje în relațiile bilaterale.
„Am văzut declarațiile cancelarului Merkel. Ne spune să nu ne facem iluzii despre negocieri și că cele 27 de state membre au o poziție unitară. Putem observa că negocierile pot fi dure uneori. Oponenții noștri încearcă deja să perturbe aceste negocieri, iar cele 27 de state membre UE se unesc împotriva noastră. Această abordare poate însemna un singur lucru, incertitudine și instabilitate, aducând riscuri grave asupra economiei noastre prin impozite mai mari, diminuarea numărului locurilor de muncă, o mai mare risipă și mai multe datorii. De aceea, avem nevoie să fim cât mai puternici, să avem cel mai puternic mandat posibil și conducerea cea mai puternică înaintea acestor negocieri”, a spus Theresa May, care este în campanie electorală.
După referendumul prin care britanicii au decis la limită ieșirea din UE, liderii europeni au cerut Marii Britanii să declanșeze rapid procedura Brexit, pentru evitarea incertitudinii, dar Theresa May a tergiversat activarea clauzei Articolului 50 al Tratatului Lisabona până când situația i s-a părut a fi convenabilă pentru Londra. Însă, la scurt timp după declanșarea procedurii Brexit, Theresa May a fost nevoită să convoace alegeri parlamentare anticipate, situație care ar putea afecta negocierile cu Bruxellesul.
Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obținerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăților fundamentale comunitare – libertatea circulației persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord. Negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern de la Londra, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.