„Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susțină Acordul Brexit, dar, din păcate, nu am reușit acest lucru”, a declarat Theresa May într-un discurs rostit vineri la Downing Street.
„Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunț astăzi că voi demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu președintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formațiunii să înceapă săptămâna următoare”, a precizat Theresa May.
„Regret foarte mult că nu am reușit să realizez Brexit. Succesorul meu va trebui să ajungă la ajungă la un consens. Consensul va fi posibil dacă ambele părți implicate în dezbatere vor fi capabile de compromisuri. Știu că Partidul Conservator se poate înnoi în anii care urmează. Știu că putem realiza ieșirea din Uniunea Europeană. Sunt mândră de progresele pe care le-am obținut în ultimii ani. Am ajutat mai mulți oameni ca niciodată să aibă locuri de muncă”, a subliniat Theresa May.
„Poate că situația noastră politică este tensionată, dar sunt atâtea lucruri bune în țara noastră, sunt atât de mândră. În scurt timp, mă voi retrage din funcția care a fost onoarea vieții mele. Sunt recunoscătoare că am putut sluji țara pe care o iubesc”, a spus Theresa May, aparent în lacrimi, la finalul discursului.
Practic, Theresa May va fi premier interimar al Marii Britanii până la desemnarea succesorului său de către Partidul Conservator (centru-dreapta). Procedura pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator, care va fi și prim-ministru, ar trebui să dureze câteva săptămâni.
Theresa May era contestată din ce în ce mai puternic de colegii din Partidul Conservator și i s-a cerut demisia din cauza crizei Brexit. Marea Britanie nu se va putea retrage din Uniunea Europeană dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat de Camera Comunelor, declara marți premierul Theresa May, spunându-le membrilor Camerei Comunelor că au „ultima șansă” de a realiza Brexit, prin aprobarea proiectului Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul britanic a susținut că va prezenta un „nou acord Brexit”, care conține noi garanții privind drepturile angajaților, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză și un „compromis” în domeniul vamal.
Theresa May a atras atenția că respingerea din nou a Acordului Brexit riscă să conducă la anularea ieșirii Marii Britanii din UE. Proiectul de Acord Brexit urma să fie prezentat din nou spre aprobarea Camerei Comunelor la începutul lunii iunie. „Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică și constituțională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obținere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susținere largă a partidelor”, a subliniat Theresa May.
Liderul de la Londra a semnalat că ar putea oferi Parlamentului șansa de a se pronunța asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.
Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.