Prima pagină » Știri externe » Tianwen-1, sonda spațială a Chinei, ajunge pe orbita lui Marte. Imagini VIDEO spectaculoase!

Tianwen-1, sonda spațială a Chinei, ajunge pe orbita lui Marte. Imagini VIDEO spectaculoase!

Tianwen-1, sonda spațială a Chinei, ajunge pe orbita lui Marte. Imagini VIDEO spectaculoase!

Explorarea planetei Marte de către trei superputeri își consumă miercuri, 10 februarie, un prim episod. Porniți mai devreme decât americanii și colegii din Emirate, chinezii ajung primii pe orbita lui Marte. Sonda Tianwen-1, modulul de asolizare şi roverul autonom care formează misiunea marțiană a Beijinglui se pregătesc să transmită primele imagini spectaculoase de acolo.

Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March 5 la 23 iulie, de la Centrul de lansări spaţiale Wenchang (provincia Hainan). Este primul pas din cadrul ambiţiosului program de explorare spațială al Beijingului.

Ce misiune are Tianwen-1

Conform Agenţiei spaţiale chineze, Tianwen-1 cântăreşte 5 tone. A călătorit peste 470 de milioane de kilometri pentru a se plasa pe orbita planetei Marte, iar în tot acest timp sonda a executat patru manevre de corecţie a traiectoriei şi o manevră orbitală.

Cea mai importantă miză a misiunii este asolizarea în condiţii bune a roverului de prospectare, ce va avea loc în cursul lunii mai, în zona sudică a regiunii marţiene Utopia Planitia – o zonă de şes în cadrul bazinului Utopia, cel mai mare bazin de impact cunoscut din tot sistemul solar.

Obiectivul Tianwen-1 îl reprezintă realizarea unei analize globale şi extensive a întregii planete, prin intermediul sondei orbitale, dar şi a roverului care va fi trimis în locaţii de interes ştiinţific de la suprafaţa planetei Marte. Astfel, se urmărește cartografierea morfologiei şi a structurilor geologice de pe Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi a caracteristicilor climei marţiene, analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional.

La trei luni după sosirea pe orbita marţiană, în mai 2021, modulul de asolizare se va desprinde de sonda orbitală şi va duce la suprafaţa planetei Marte roverul robotizat.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și