În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relații Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este „comparabilă” cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
„Intenționăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcția insulelor trebuie să înceteze și că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis”, a spus Tillerson.
În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor țări în aceste regiuni.
Tillerson a atras atenția că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaționale va reprezenta o amenințare la adresa „întregii economii globale”.
În altă ordine de idei, Rex Tillerson, fost director executiv al ExxonMobil, a afirmat că „practicile comerciale și economice ale Chinei nu au fost urmate întotdeauna de angajamente privind acorduri mondiale”, atribuind Beijingului activități de furt intelectual, și acțiuni „agresive, expansioniste în domeniul digital”, avertizând că Statele Unite nu vor mai accepta „promisiunile goale” privind presiuni asupra Coreei de Nord.
În replică la declarațiile viitorului secretar de Stat american, Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a avertizat că Beijingul „are tot dreptul să efectueze activități legale în zona sa suverană”.
„Rex Tillerson a creat contextul pentru un conflict cu Beijingul din cauza situației în Marea Chinei de Sud. Domnul Tillerson, dacă va fi confirmat în funcția de secretar de Stat, va fi în poziția de a influența decisiv politica Statelor Unite față de China. Nu a spus clar cum vor putea Statele Unite să blocheze accesul Chinei la acele insule”, comentează cotidianul Financial Times.
China are dispute de tip teritorial cu numeroase țări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul și Filipine. Administrația Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertății de navigație pentru a proteja aliați regionali.