Prima pagină » Știri externe » Tiraspolul „a pus tunurile” pe Chișinău înaintea reuniunii de la Viena. „Partea moldoveană a acționat în mod deliberat”

Tiraspolul „a pus tunurile” pe Chișinău înaintea reuniunii de la Viena. „Partea moldoveană a acționat în mod deliberat”

Autoritățile moldovene încearcă să exercite presiuni asupra diplomaților transnistreni, denunță Tiraspolul într-un comunicat, reproșând deținerea unui consilier diplomatic pe aeroportul de la Chișinău și percheziționarea acestuia.

„Incidentul cu privire la consilierul ministerului transnistrean de externe Dmitri Palamarciuk, care a fost reținut pe aeroportul din Chișinău de către poliția de frontieră moldoveană în vederea unei percheziții corporale, ar fi putut să afecteze participarea delegației transnistrene la întâlnirea de la Viena”, afirma marți serviciul de presă al diplomației transnistrene, citat de agenția rusă de stat Tass.

„Considerăm asemenea acțiuni ale părții moldovene un demers deliberat”, se arată în comunicat, în care incidentul este catalogat drept „o demonstrație irelevantă din partea Chișinăului cu privire la instrumentele sale de forță și acțiunile discriminatorii față de reprezentanții delegației transnistrene”.

„Acest lucru relevă abordarea distorsionată a (Republicii) Moldova, contrară fundamentelor procesului de negociere”, apreciază Tiraspolul.

Delegația moldoveană la consultările de la Viena, care au început marți, este condusă de către vicepremierul pentru Integrare Victor Osipov. Cea a separatiștilor transnistreni proruși este condusă de către șefa diplomației Nina Ștanski. La consultări sunt prezenți reprezentanți ai mediatorilor – Rusia, Ucraina și OSCE – și observatorilor – UE și Statele Unite.

Negocierile au loc într-un format extins pentru prima dată în ultimul an. Trei dintre cele cinci runde planificate în 2014 au fost anulate.

Întâlnirea de la Viena a fost agreată între Osipov și Ștanski. Reprezentanta transnistreană a apreciat că nu este vorba despre o reluare a negocierilor în cadrul formatului „5+2”, ci mai degrabă de „consultări”. Biroul moldovean pentru Reintegrare a confirmat natura informală a reuniuni, care nu avea o agendă prestabilită.

Potrivit presei transnistrene, șefa diplomației intenționa să ridice problema „blocadei economice impuse Transnistriei” de către Republica Moldova și Ucraina, în contextul războiului din estul ucrainean între forțe separatiste proruse și cele guvernamentale.

Citește și