Fostul premier britanic Tony Blair a câștigat anul trecut peste 25 milioane de euro din discursuri și consilierea unor oameni de afaceri și a unor guverne străine, se arată într-un articol Financial Times, care însoțește un interviu impresionant cu Tony Blair.
Din 2007, de când a plecat de la Downing Street, după trei alegeri câștigate, Tony Blair s-a dedicat unui număr uluitor de proiecte filantropice, dar și unor activități deosebit de bănoase.
Acest din urmă aspect al vieții sale a dat naștere foarte multor controverse, din refuzul lui Blair de a face publice veniturile pe care le are din consultanță și din discursurile susținute în întreaga lume. Cu toate că nu a ascuns nicicând că este vorba despre sume deosebit de mari, pentru care plătește impozitele cerute de legea britanică, Blair a refuzat constant să ofere transparența cerută de public cu referire la toate veniturile lui.
În interviul acordat editorului Financial Times Lionel Barber, Blair a dezvăluit că primește 3 milioane de euro pe an de la banca americană de investiții JP Morgan, pentru consultanță. La scurt timp după ce a plecat din Downing Street, laburistul a acceptat oferta JP Morgan de a se alătura board-ului internațional de consilieri. Blair deține un rol similar și la Zurich Insurance Group și mai primește bani pentru servicii de consultanță din partea unor țări precum Kazahstan și Kuweit.
Sume semnificative vin și din discursurile pe care le susține în lumea întreagă, după cum a dezvăluit și gândul în luna martie, când Tony Blair a venit la București, pentru o conferință despre viitorul Europei. Pentru prelegerea lui de la București, britanicul a primit un onorariu de aproximativ 200.000 de euro, la care s-au adăugat și costuri de transport, cazare, masă și pază pentru el și staff-ul lui.
Citește și Câte mii de euro va lua Tony Blair PENTRU FIECARE MINUT de conferință la București. Lista onorariilor pe care le cer foștii lideri ai lumii pentru a veni în România. EXCLUSIV
În ciuda veniturilor sale impresionante, Blair spune de câte ori are ocazia că banii aceștia nici nu ajung la el. De altfel, nici nu l-ar interesa să se întâmple acest lucru. Totul merge către numeroasele lui activități de caritate.
„Nu voi fi niciodată un miliardar cu iaht! Nu voi face parte niciodată din categoria super-bogaților. Nu mă interesează asta deloc”, a spus Blair, exasperat de insistența jurnalistului FT de a vorbi despre banii pe care îi câștigă fostul premier. „Scopul nu este de a face bani, ci de a schimba ceva”, a mai explicat britanicul.
Destinul lui Thatcher, coșmarul nerostit al lui Blair
Interviul cu Lionel Barber atinge și alte teme delicate legate de numele lui Tony Blair. În timpul discuției cu jurnalistul FT, fostul premier a dat de înțeles – informație vehiculată de ceva vreme în mediul internațional – că ar dori să se întoarcă în politică.
„Oricât de mult ar munci („mai mult decât oricând”), Tony Blair încă tânjește după puterea și prestigiul unei funcții publice”, notează Lionel Barber. Prietenii lui Blair spun că acesta este disperat să aibă din nou un rol foarte important în viața publică și să fie iar în centrul atenției. „Se simte un străin în propria-i țară. Se simte disprețuit – iar asta este foarte greu pentru el”, a declarat un apropiat al fostului premier.
O posibilă reîntoarcere în viața politică, în lumea celor puternici, ar fi președinția UE, pe care Tony Blair regretă acum că nu a obținut-o din prima, în fața belgianului Herman van Rompuy.
„Uneori, după felul în care vorbește presa, ai impresia că am pierdut trei alegeri, nu le-am câștigat”, i-a mai spus fostul lider laburist intervievatorului său.
În definitiv, când vine vorba despre Tony Blair, coșmarul lui nerostit este să cadă, ca Margaret Thatcher, în depresia post-putere, comentează editorul Financial Times.