Prima pagină » Știri externe » Tony Blair își cere scuze pentru greșelile din timpul intervenției în Irak, în 2003

Tony Blair își cere scuze pentru greșelile din timpul intervenției în Irak, în 2003

Tony Blair își cere scuze pentru greșelile din timpul intervenției în Irak, în 2003
Fostul premier britanic Tony Blair își cere "scuze" pentru "greșeli" cu privire la invazia Irakului, condusă de către Statele Unite, în 2003, dar nu merge cu scuzele până la capăt - pentru Războiul din Irak, și afirmă că nu regretă îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, relatează CNN.

„Pot să spun că-mi cer scuze pentru faptul că informațiile pe care le-am primit au fost greșite, deoarece, în pofida faptului că (Saddam Hussein) a folosit armament chimic la scară mare împotriva poporului său, împotriva altora, programul, în forma în care am crezut noi că se afla, nu a existat în modul în care am crezut noi” că exista, a declarat Blair duminică, într-un interviu pentru emisiunea GPS, realizată de către Fareed Zakaria.

Blair se referea la afirmația potrivit căreia regimul lui Saddam Hussein deținea armament de distrugere în masă și care a fost folosită de către guvernele Statelor Unite și Marii Britanii pentru a justifica lansarea invaziei. Rapoartele serviciilor secrete la care se referă Blair s-au dovedit a fi false.

Războiul care a urmat și înlăturarea Guvernului lui Saddam Hussein au aruncat Irakul în haos, antrenând ani de violențe interconfesionale sângeroase și ascensiunea Al-Qaida în Irak, un precursor al Statului Islamic (SI). Zeci de mii de irakieni, peste 4.000 de militari americani și 179 de membri ai serviciilor britanice au fost uciși în acest conflict îndelungat.

Moștenirea politică a lui Blair, cel mai important aliat străin al fostului președinte american George W. Bush la vremea invaziei Irakului, a fost umbrită de acest război. Fostul premier este urmărit de întrebări și critici oriunde se duce.

Consecințele deciziei lui Bush de a antrena America în Irak au fost evocate anul acesta, în mai multe rânduri, de către candidați la învestitura republicană în alegerile prezidențiale din 2016.

 „Mi-e greu să-mi cer scuze pentru îndepărtarea lui Saddam”

Blair i-a spus lui Zakaria că, în afară de informațiile eronate despre Irak, își cere scuze și „pentru unele greșeli în planificare și, desigur, pentru eroarea noastră în înțelegerea a ceea ce avea să urmeze odată îndepărtat regimul”.

Însă Blait nu și-a cerut scuze până la capăt, pentru război.

„Mi-e greu să-mi cer scuze pentru îndepărtarea (de la putere) a lui Saddam (Hussein). Eu cred, chiar și astăzi, în 2015, că este mai bine că el nu se află acolo, decât dacă s-ar fi aflat acolo”, a spus Blair.

Saddam Hussein este arhicunoscut pentru reprimarea nemiloasă a irakienilor, în cele trei decenii de dictatură. El a lansat războaie ruinătoare împotriva vecinilor țării – Iranul și Kuwaitul – și a folosit armament chimic împotriva kurzilor, în nordul Irakului.

În prezent, Irakul este devastat de tensiuni interreligioase și se străduiește să facă față amenințării Statului Islamic, o grupare sunnită extremistă care și-a impus domnia brutală asupra unor părți semnificative din nordul și vestul țării.

Blair își asumă o responsabilitate parțială pentru ascensiunea SI

Fostul premier britanic a recunoscut, de asemenea, că există „elemente de adevăr” în opinia potrivit căreia invazia Irakului, în 2003, este principala cauză a ascensiunii SI.

„Desigur, nu putem spune că aceia dintre noi care l-am îndepărtat (de la putere) pe Saddam (Hussein) în 2003 nu poartă nicio responsabilitate pentru situația din 2015”, a declarat el. „Dar este important totdată să ne dăm seama, unu, că «primăvara arabă», care a început în 2011, a avut un impact asupra Irakului de acum și, doi, (gruparea) SI s-a afirmat în realitate dintr-o bază din Siria și nu din Irak”, a continuat el.

Blair a declarat, de asemenea, că dezbaterea pe tema intervenției occidentale este neconcludentă.

„Am încercat intervenția și trimiterea de trupe (terestre) în Irak; am încercat intervenția fără să trimitem trupe în Libia; și am încercat să nu intervenim deloc, dar să cerem schimbarea regimului în Siria”, a spus el. „Mie nu-mi este clar, chiar dacă politica noastră nu a funcționat, că politicile care au urmat au funcționat mai bine”, a continuat Blair.

Întrebat de Zakaria ce părere are despre faptul că este etichetat drept „criminal de război” pentru decizia de a invada Irakul, fostul premier a răspuns că a făcut ceea ce a crezut că era corect la acea vreme.

„Acum, dacă este corect sau nu – oricine poate avea o părere despre acest lucru”, a spus el.

Interviul lui Zakaria cu Blair a fost difuzat înaintea unui program special CNN, „Lungul drum către iad: America în Irak” („Long Road to Hell: America in Iraq”), a cărui premieră are loc, luni seara, pe CNN și CNN International, precizează postul.

Citește și