Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA. Bill Clinton, singurul din top care se află încă în viață

Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA. Bill Clinton, singurul din top care se află încă în viață
Publicat: 17/02/2014, 15:15
Actualizat: 01/02/2019, 14:06

Bill Clinton se clasează al 10-lea în top – întocmit pe baza activelor deținute de către cei 43 de președinți, ca de exemplu terenuri, economii strânse în timpul vieții, estimate în funcție de câștigurile obținute la locurile de muncă, moșteniri și bunuri imobile. El a obținut venituri de milioane de dolari în urma scrierii unor cărți și de peste 100 de milioane de dolari prin susținerea unor conferințe. Soția sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentată de analiști ca viitorul candidat democrat în alegerile prezidențiale din 2016, a început să câștige, la rândul ei, la fel de bine.

Hillary Clinton ar fi primit în avans, pe o carte scrisă anul trecut, suma de 14 milioane de dolari, și a câștigat sute de mii de dolari la fiecare conferință susținută, o sumă care rivalizează cu cea încasată de către soțul ei, potrivit portalului. 24/7 Wall St. estimează averea netă a celor doi soți Clinton la suma de 55 de milioane de dolari.

În schimb, președintele Barack Obama nu se află printre cei mai bogați președinți. E primește un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, deși generos, nu este nici măcar pe aproape de salariile pe care le încasează unii directori executivi, comentează Huffington Post. Mai mult, salariul lui Obama a înregistrat o scădere față de cel pe care-l încasa când a preluat funcția. În 2009, el declara un venit global de 5,5 milioane, iar în 2012 sub un milion. 24/7 Wall St. estimează venitul net al președintelui actual la suma de 7,5 milioane de dolari.

Veniturile președinților americani sunt foarte diferite. Cel al lui George Washington, care ocupă locul doi în top, echivalează cu peste o jumătate de miliard la valoarea banilor din prezent. Pe de altă parte, mai mulți președinți au dat faliment. Averile lor au fost legate, adesea, de economia din perioada în care au condus țara. Astfel, primii câțiva președinți – până la aproximativ 75 de ani după alegerea lui Washington – erau mari proprietari și făceau bani de pe urma pământului, culturilor și specualțiilor cu mărfuri, putând pierde totul în câțiva ani din cauza recoltelor.

Din 1850, istoria financiară a președinției Statelor Unite intră într-o nouă epocă, începând cu Millard Fillmore cei mai mulți președinți fiind avocați. Ei au reușit arareori să strângă averi mari, iar veniturile proveneau aproape integral din salarii. Ei făceau parte din clasa de mijloc și s-au retras, uneori, fără să aibă mijloacele de a se susține într-un stil de viață „prezidențial”. Buchanan, Lincoln, Johnson, Grant, Hayes și Garfield aveau averi modeste, atunci când au încetat din viață.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, a avut loc o altă schimbare semnificativă la nivelul economiei. Corporații importante în domeniul petrolului, minier, financiar și căilor ferate erau cele care le-au permis unora să strângă averi importante. Familia Kennedy era bogată beneficiind de imperiul construit de către Joseph Kennedy. De asemenea, Herbert Hoover a făcut milioane de dolari de pe urma companiilor în domeniul mineritului.

Până la începutul secolului al XX-lea, averile multor președinți, inclusiv Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy și cei doi Bush au avut la bază moșteniri.

John Fitzgeral Kennedy, cu o avere de un miliard de dolari, dar fără să o moștenească de la tatăl său, se clasează primul în Topul 10 întocmit de către 24/7 Wall St. El este urmat de către George Washington (525 milioane de dolari), Thomas Jefferson (212), Theodore Roosevelt (125), Andrew Jackson (119), James Madison (101), Lyndon Baines Johnson (98), Herbert Clark Hoover (75), Franklin Delano Roosevelt (60) și William Jefferson Clinton (55).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Ce va căuta misiunea Europa Clipper de la NASA pe unul dintre sateliții lui Jupiter?