Prima pagină » Știri externe » Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA. Bill Clinton, singurul din top care se află încă în viață

Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA. Bill Clinton, singurul din top care se află încă în viață

Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA. Bill Clinton, singurul din top care se află încă în viață
Bill Clinton este singurul fost președinte american în viață care se află în continuare în "Topul 10" al celor mai bogați 34 de șefi de stat ai Statelor Unite, publicat de către blogul 24/7 Wall St., relatează portalul american Huffington Post.

Bill Clinton se clasează al 10-lea în top – întocmit pe baza activelor deținute de către cei 43 de președinți, ca de exemplu terenuri, economii strânse în timpul vieții, estimate în funcție de câștigurile obținute la locurile de muncă, moșteniri și bunuri imobile. El a obținut venituri de milioane de dolari în urma scrierii unor cărți și de peste 100 de milioane de dolari prin susținerea unor conferințe. Soția sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentată de analiști ca viitorul candidat democrat în alegerile prezidențiale din 2016, a început să câștige, la rândul ei, la fel de bine.

Hillary Clinton ar fi primit în avans, pe o carte scrisă anul trecut, suma de 14 milioane de dolari, și a câștigat sute de mii de dolari la fiecare conferință susținută, o sumă care rivalizează cu cea încasată de către soțul ei, potrivit portalului. 24/7 Wall St. estimează averea netă a celor doi soți Clinton la suma de 55 de milioane de dolari.

În schimb, președintele Barack Obama nu se află printre cei mai bogați președinți. E primește un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, deși generos, nu este nici măcar pe aproape de salariile pe care le încasează unii directori executivi, comentează Huffington Post. Mai mult, salariul lui Obama a înregistrat o scădere față de cel pe care-l încasa când a preluat funcția. În 2009, el declara un venit global de 5,5 milioane, iar în 2012 sub un milion. 24/7 Wall St. estimează venitul net al președintelui actual la suma de 7,5 milioane de dolari.

Veniturile președinților americani sunt foarte diferite. Cel al lui George Washington, care ocupă locul doi în top, echivalează cu peste o jumătate de miliard la valoarea banilor din prezent. Pe de altă parte, mai mulți președinți au dat faliment. Averile lor au fost legate, adesea, de economia din perioada în care au condus țara. Astfel, primii câțiva președinți – până la aproximativ 75 de ani după alegerea lui Washington – erau mari proprietari și făceau bani de pe urma pământului, culturilor și specualțiilor cu mărfuri, putând pierde totul în câțiva ani din cauza recoltelor.

Din 1850, istoria financiară a președinției Statelor Unite intră într-o nouă epocă, începând cu Millard Fillmore cei mai mulți președinți fiind avocați. Ei au reușit arareori să strângă averi mari, iar veniturile proveneau aproape integral din salarii. Ei făceau parte din clasa de mijloc și s-au retras, uneori, fără să aibă mijloacele de a se susține într-un stil de viață „prezidențial”. Buchanan, Lincoln, Johnson, Grant, Hayes și Garfield aveau averi modeste, atunci când au încetat din viață.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, a avut loc o altă schimbare semnificativă la nivelul economiei. Corporații importante în domeniul petrolului, minier, financiar și căilor ferate erau cele care le-au permis unora să strângă averi importante. Familia Kennedy era bogată beneficiind de imperiul construit de către Joseph Kennedy. De asemenea, Herbert Hoover a făcut milioane de dolari de pe urma companiilor în domeniul mineritului.

Până la începutul secolului al XX-lea, averile multor președinți, inclusiv Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy și cei doi Bush au avut la bază moșteniri.

John Fitzgeral Kennedy, cu o avere de un miliard de dolari, dar fără să o moștenească de la tatăl său, se clasează primul în Topul 10 întocmit de către 24/7 Wall St. El este urmat de către George Washington (525 milioane de dolari), Thomas Jefferson (212), Theodore Roosevelt (125), Andrew Jackson (119), James Madison (101), Lyndon Baines Johnson (98), Herbert Clark Hoover (75), Franklin Delano Roosevelt (60) și William Jefferson Clinton (55).

Citește și