Tornadele sunt un fenomen obișnuit în zona Marilor Câmpii din Statele Unite, dar cea de luni soldată cu cel puțin 24 de morți de la periferia Oklahoma City a fost una dintre cele mai puternice, o situație rar întâlnită în orașe, afirmă experții, citați de AFP.
„Este o tornadă de catogoria EF-5, nivelul maxim al clasificării”, cu rafale de vânt cu viteze de peste 320 de kilometri pe oră, a declarat pentru AFP Kelly Pirtle de la laboratorul național ce studiază furtunile cele mai puternice în cadrul agenției oceanografice și atmosferice americane (NOAA).
„Având în vedere amploarea pagubelor, am stabilit că este vorba despre o tornadă EF-5”, a precizat ea din Norman, în Oklahoma.
Aceasta înseamnă că tornada care a distrus numeroase locuințe, două școli și un spital a fost însoțită de „rafale de vânt cu viteză de peste 320 de kilometri pe oră”, a adăugat ea.
Depresiunea a fost clasificată inițial de nivel EF-4, cu o viteză de 260-320 de kilometri pe oră.
Acest fenomen este relativ comun în Statele Unite, subliniază NOAA. Majoritatea se produc în statele din Marile Câmpii: Texas, Oklahoma, Kansas dar și în Florida.
Cu 1.200 de tornade în medie pe an, Statele Unite sunt țara cu cel mai mare număr de tornade din lume. Pe locurile următoare se află Argentina și Bangladesh, precizează agenția.
„Doar 2 la sută dintre tornadele din Statele Unite ating acest nivel”, a subliniat anterior Andrew Barrett, meteorolog la Universitatea Reading (Marea Britanie).
Culmea ghinionului, aceasta a afectat un oraș, un fenomen din fericire mult mai rar decât tornadele însele.
Marile Câmpii americane sunt zonele cele mai propice pentru furtuni, „prin urmare, din punct de vedere statistic, mai propice pentru apariția tornadelor”, a explicat pentru AFP Jean-Marie Carrière, director de previziuni la Météo-France.
Tornadele sunt întotdeauna asociate cu furtuni foarte violente, numite „furtuni supercelulare”, un fenomen complex care face încă obiectul cercetărilor. Dar deși se cunoaște bine contextul în care pot lua naștere tornadele, acestea rămân dificil de prevăzut cu precizie. „Sunt cazuri în care sunt întrunite toate condițiile și totuși acestea nu se produc”, a subliniat Carrière.
Acest fenomen meteorologic există și în Europa. Depresiuni de nivelul EF-4 au EF-5 s-au produs deja în Franța. În schimb, „nimic nu permite să se afirmă că tornadele devin mai frecvente sau mai puternice”, a asigurar Ross Reynolds. „Există o mare variație de la un an la altul”, a adăugat el.
Potrivit specialiștilor, este „foarte dificil” de spus dacă schimbările climatice cresc frecvența sau puterea tornadelor.