Toxicitatea din fabricile de semiconductori ale Samsung afectează și copiii muncitorilor
În ultimii ani, Samsung Corporation s-a confruntat cu numeroase acuzații în legătură cu sănătatea unora dintre muncitorii săi din Coreea de Sud. Familiile acestora și activiștii din domeniul muncii denunță condițiile de muncă de la fabricile de dispozitive semiconductoare ale companiei care au condus la o creștere a numărului de cazuri de leucemie și alte cancere în rândul muncitorilor.
The Huffington Post Korea și partenerul său media, The Hankyoreh, au relatat că o expunere pe termen lung la substanțe chimice toxice afectează nu numai muncitorii, ci și copiii acestora din cauza efectelor toxicității asupra funcției reproductive.
Problema contaminării copiilor este de multe ori ascunsă deoarece părinții se simt responsabili de acest lucru. Mai mult, este dificil pentru cei care de cele mai multe ori nici nu se gândesc să învinuiască fabrica pentru propria boală să facă o legătură între îmbolnăvirea copiilor lor și locul de muncă.
Samsung Electronics și SK Hynix neagă legătura între condițiile de muncă în fabricile de dispozitive semiconductoare și impactul toxicității asupra funcției de reproducere.
The Hankyoreh prezintă cazul unei familii al cărei băiat, Gunoo, acum în vârstă de 15 ani, se luptă cu diareea de când s-a născut, iar complicațiile ulterioare nu sunt cunoscute. Gunoo a prezentat probleme încă de la naștere și a fost supus mai multor intervenții chirurgicale în primele luni de viață.
Hee-eun, mama lui Gunoo, este convinsă că ea este cea care i-a cauzat aceste probleme fiului ei. Ea a lucrat în fabrica Samsung Electronics din Onyang din 1991 și până în 1998. Cincispreze muncitori trăiau într-un dormitor de 83 de metri pătrați și lucrau 12 ore pe zi, în două ture. Începând din 1993, programul a devenit mai permisiv, iar Hee-eun a început să se întâlnească cu viitorul ei soț. Ea a rămas însărcinată cu Gunoo cu o săptămână înainte de a pleca de la Samsung Electronics.
„Compania îmi făcea tot felul de cadouri de sărbători. Cum ar fi o mașină de spălat vase sau un cuptor cu microunde. Când am primit aceste obiecte, am simțit că lucrez pentru o companie bună deși eram extenuată. Colegii mei de muncă aveau în jur de 25 de ani așa că nu se punea problema copiilor; problemele de sănătatea și menstruația neregulată erau considerate ceva obișnuit”, povestește ea.
După doi ani, percepția ei s-a schimbat. După ce s-a întâlnit cu foste colege de muncă ce deveniseră mame, ele au discutat despre moartea sau bolile cu care se confruntau alți muncitori, despre infertilitate și avorturi.
În prezent, Hee-eun suferă de cancer de tiroidă, artrită reumatoidă, meningită și cancer epitelial, pentru care urmează tratament periodic. „Vreau să dorm măcar o noapte fără dureri”, își exprimă Hee-eun cea mai ferventă dorință.
Femeia în vârstă de 42 de ani, care a suferit un avort spontan când era însărcinată în 26 de săptămâni în 2007, a decis să nu mai aibă alți copii.