Prima pagină » Știri externe » Tragedia din Nepal, în imagini

Tragedia din Nepal, în imagini

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în această dimineață în Nepal, fiind resimțit și în India. Acest cutremur vine la o zi după ce un alt seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Nepalul.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în această dimineață în Nepal, fiind resimțit și în India. Acest cutremur vine la o zi după ce un alt seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Nepalul.

Poliția nepaleză a anunțat că bilanțul seismului de sâmbătă a ajuns la 1.910 morți și 4.625 de răniți, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puțin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraș cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile și înghesuite.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanșat o avalanșă pe Muntele Everest, care a îngropat parțial tabăra de bază folosită de alpiniștii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanșă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpiniști au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineață din Kathmandu pentru a transporta răniții de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condițiilor meteorologice.

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase țări și organizații internaționale trimițând ajutoare, în condițiile în care bilanțul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depășește 1.900 de morți, 17 alpiniști, între care un inginer Google, fiind uciși de avalanșa de pe Muntele Everest.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanșă pe rețelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunță că primii răniți au fost preluați de elicoptere. „Toți răniții grav evacuați cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn”, a scris românul.

Printre cei uciși pe munte se numără și Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanșei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puțin 1.000 de alpiniști, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Citește și