Transnistria a declarat stare de URGENȚĂ pentru 30 de zile. Care este motivul

Publicat: 10 12. 2024, 11:41

Liderul regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat stare de urgență în teritoriul controlat de Tiraspol.

Motivul este acela că, de la 1 ianuarie 2025, regiunea separatistă ar putea să nu mai primească gaze naturale din Rusia. Potrivit decretului semnat de liderul separatist, starea de urgență în economie a fost instituită pentru 30 de zile. Documentul prevede măsuri precum raționalizarea consumului de gaze naturale, crearea unor rezerve de resurse energetice și interzicerea exportului acestora, informează jurnaltv.md.

Unii experții de la Chișinău spun că aceste acțiuni ale regimului de la Tiraspol reprezintă un plan al Moscovei de a crea destabilizări în Republica Moldova. Potrivit lor, criza de pe malul stâng va provoca probleme în domeniul energetic pentru malul drept. De asemenea, există riscuri privind alimentarea cu energie electrică, dar și în ceea ce privește majorarea prețurilor.

Decizia de interzicere a exportului de resurse nu menționează, însă, dacă vizează și malul drept al Nistrului. Asta în condițiile în care Chișinăul cumpără 80% din energia electrică de la centrala de la Cuciurgan.

Responsabilii din cadrul Biroului Politici de rReintegrare au declarat că măsura va fi aplicată doar dacă în regiune nu va fi livrat gaz.

„Biroul Politici de Reintegrare precizează că decizia luată la Tiraspol va fi pusă în aplicare doar în cazul în care în regiune nu va fi livrat gazul natural”, a transmis Mariana Sarî, purtător de cuvânt al Biroului Politici de Reintegrare.

Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale

Amenințarea cu o întrerupere a livrărilor de gaze vine ca urmare a deciziei Ucrainei de a nu reînnoi contractul de tranzit al gazelor rusești către Europa după 2024, informează kyivindependent.com.

Actualul acord, care expiră la 31 decembrie 2024, a facilitat peste cinci decenii transportul de gaze rusești către Europa.

În timp ce oficialii ucraineni au indicat că nu vor prelungi contractul, președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat disponibilitatea de a continua livrările de gaze dacă Kievul este de acord. Cu toate acestea, Putin a sugerat și că tranzitul prin Ucraina ar putea înceta total.

Din decembrie 2022, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene, iar întreaga cantitate de gaz rusesc este livrată regiunii separatiste Transnistria, adică malului stâng al Nistrului, în schimbul achiziției de energie electrică.

CITEȘTE ȘI:

STARE DE URGENȚĂ energetică în Moldova. Premierul Recean a preluat portofoliul Energiei

Eugen Tomac, după decizia României de a livra energie electrică pentru R. Moldova: ”Sângele apă nu se face”

Sursa foto: Profimedia