Transnistria acuză CEDO că devine un instrument de presiune, după condamarea Rusiei în cazul privind școlile cu predare în limba română
Tiraspolul a calificat decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei în cazul procesului privind școlile cu predare în limba română drept una „preconcepută și politizată”, afirmând că CEDO devine astfel un instrument de presiune, relatează PRO TV Chișinău.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Externe de la Tiraspol, condamnarea Rusiei este o decizie care nu are nimic în comun cu realitățile obiective.
„Elevii celor șase școli nominalizate sunt limitați intenționat în drepturile la educație de către administrațiilor lor, care au acționat la indicația directă de la Chișinău. Această situație a fost folosită pentru a exercita o presiune politică asupra Tiraspolului”, se arată în comunicat.
Totodată, Tiraspolul susține că definiția CEDO potrivit căreia limba moldovenească asociată cu alfabetul chirilic este o combinație neutilizată și nerecunoscută în lume este ofensatoare pentru poporul moldovenesc. „În prezent, alfabetul chirilic, tradițional și veridic istoric pentru limba moldovenească, este menținut doar în RMN (Transnistria)”, se arată în comunicat.
Potrivit administrației de la Tiraspol, CEDO devine un instrument de presiune. „Este regretabil că drepturile oamenilor sunt folosite cinic pentru atingerea scopurilor politice ale unor țări. Credem că această situație nu contribuie la consolidarea autorității Consiliului Europei ca organizație capabilă să elaboreze standarde general europene în sfera umanitară”, se mai arată în comunicat.
Săptămâna trecută, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educație al elevilor din școlile moldovenești din Transnistria și a dispus ca aceasta să le plătească reclamanților despăgubiri de câte 1.020 de euri și să achite cheltuieli de judecată de 50.000 de euro.