Transnistria, aproape de aderarea la Rusia. Liderul de la Tiraspol a semnat decretul. Reacția Președinției

Transnistria, aproape de aderarea la Rusia. Liderul de la Tiraspol a semnat decretul. Reacția Președinției
Publicat: 08/09/2016, 19:29
Actualizat: 11/10/2016, 12:41

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească. Acum, Șevciuc a decis semnarea unui decret care să recunoască rezultatele și să pună în aplicare decizia luată în 2006. În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie armonizată cu cea a Rusiei, iar autorităților de la Tiraspol le-a fost sugerat să își îndrepte toate activitățile în această direcție.

Potrivit Ria Novosti, agenție citată de jurnal.md, planul de a racorda legislația transnistreană la cea rusă ar trebui îndeplinit până la 1 noiembrie 2016, ulterior va pus în aplicare rezultatul referendumului din 2006, la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei la Federația Rusă.

Decretul lui Șevciuc nu a fost, deocamdată, comentat de autoritățile de la Chișinău, dar mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuc încearcă de a-și face capital electoral.

Documentul semnat de Evgheni Șevciuc vine pe fondul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean. În document se arată că toate actele juridice adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.

În plus, liderul de la Tiraspol a cerut Guvernului regiunii să alcătuiască o comisie de stat specială care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse, din care vor face parte experți străini și reprezentanți ai comunității judiciare.

Populația Transnistriei este formată din ruși și ucraineni în proporție de 60%. În total 1.500 de militari ruși sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusești în această fostă republică sovietică. Activitatea restului „pacificatorilor” este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.

Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene și, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Președinția precizează joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că astfel de acțiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul așa-ziselor alegeri prezidențiale din regiune și se impune o „atitudine reținută”.

„Apreciem că declarațiile la care faceți referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii așa-ziselor > programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reținută și o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, precizează purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolski.

De asemenea, România reafirmă „poziția sa fermă” potrivit căreia este necesară o soluție politică, negociată, în dosarul transnistrean, cu respectarea deplină asuveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

„Este nevoie de progrese în formatul 5+2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluții, iar România susține eforturile Președinției-în-exercițiu a OSCE în acest scop”, potrivit sursei citate.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanții la scrutin au votat pentru independența regiunii și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată acțiunea liderului de la Tiraspol. Însă mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Șevciuc încearcă să obțină capital electoral.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță