Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia / Biroul de reintegrare: Credem că Tiraspolul e conștient de consecințe
Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă, scrie deschide.md, citând Infotag.
Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.
Ciorba presupune că în cadrul forumului așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.
Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent împotriva presiunilor economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.
De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria, a mai declarat Ciorba.
El a îndemnat deputații regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.
Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.
Biroul de reintegrare de la Chișinău: Credem că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă
Biroul de reintegrare de la Chișinău a emis, joi, o reacție în contextul congresului organizat de liderii nerecunoscuți de la Tiraspol la 28 februarie.
„Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora.
Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se spune în comunicatul emis de Biroul de reintegrare.
Avertismentul ISW
Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că mass-media din Rusia îi încurajează și sprijină, constant, pe separatiștii pro-ruși din Transnistria.
În contextul conflictului din Ucraina, din ce în ce mai mulți analiști și strategi militari sunt de părere că Moscova vizează și alte „ținte”, în perspectivă, una dintre acestea fiind Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI: