Începând cu 7 ianuarie, locuitorii regiunii transnistrene vor avea parte de întreruperi programate de energie electrică, de două ori pe zi, fiecare cu o durată de 4 ore. Decizia autorităților de la Tiraspol vine pe fondul dezechilibrului dintre consumul de energie și producția insuficientă a resurselor energetice din regiune.
Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă după ce, pe 1 ianuarie 2025, Gazprom a încetat livrările de gaze naturale către regiune, invocând neachitarea unei datorii. Gazul rusesc, care era transportat prin Ucraina, a fost oprit odată cu expirarea contractului de tranzit, neprelungit din cauza conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.
Regiunea nu mai poate produce suficientă electricitate pentru consumul intern, dar regimul de la Tiraspol refuză ajutor de pe malul celălalt al Nistrului.
Penele de curent au început chiar din prima zi a noului an, odată cu întreruperea alimentării cu gaz rusesc. De atunci, timpul petrecut în întuneric și fără electricitate a crescut treptat, ajungând în prezent la 8 ore pe zi.
Începând de astăzi, localnicii vor rămâne fără energie electrică între orele 12:00 și 16:00, apoi între orele 20:00 și 00:00, comunică presa de la Tiraspol.
„Volumul de energie generat nu este suficient pentru a acoperi consumul. Noul mod de alimentare va permite aducerea nivelului de consum de energie la nivelul pe care îl pot asigura instalațiile de generare”, a transmis Executivul de la Tiraspol pe Telegram.
Locuitorii regiunii transnistrene sunt îndemnați să scadă consumul de curent prin orice mijloace posibile.
„Toți cei care au surse alternative de energie trebuie să treacă la utilizarea acestora. Sobele, cazanele cu combustibil solid sau combustibil lichid ar trebui să devină principala sursă de căldură în casele particulare. Un generator electric va ajuta si la mentinerea echilibrului consumului”, este îndemnul autorităților de la Tiraspol.
În contextul acestei crize, autoritățile de la Chișinău au propus sprijin pentru regiunea transnistreană, dar regimul de la Tiraspol a refuzat cooperarea. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a prezentat o scrisoare trimisă pe 16 decembrie, în care partea transnistreană respinge oferta de ajutor, acuzând Chișinăul de „amestec în treburile interne”.
„Mesajul Chișinăului – frățesc, cald, prietenos – pentru că ne gândim la asta ca la o problemă comună, a fost să găsim o soluție prin care să ne asigurăm că oamenii vor putea să treacă cu bine de această iarnă. A fost și un răspuns peste câteva zile, pe data de 16 decembrie, pe mai multe pagini. Este o scrisoare semnată de dl. Ignatiev, unde se spune, printre altele, „amestecuri în treburile interne” și „gestionarea anticriză a partenerului de negociere este inadmisibilă”, adică, cu alte cuvinte, se refuză orice fel de cooperare. Mi s-a părut dubioasă o altă formulare: „în contextul hârtiei prezentate”. Deci, o scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată de către un negociator”, a declarat Daniel Vodă, în cadrul unei emisiuni TV.
Pe 6 ianuarie, într-un mesaj video, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a negat faptul că autoritățile de la Chișinău ar fi propus ajutor pentru teritoriul din stânga Nistrului întru depășirea situației provocate de oprirea livrărilor de gaz rusesc. El susține că nu i-a fost trimisă nicio scrisoare în acest sens.
Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către Moldovagaz, fiind integral redirecționat către regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău au propus companiei Gazprom să continue livrările de gaze naturale pe ruta transbalcanică, însă această propunere a fost ignorată. Pe 1 ianuarie, Gazprom a încetat furnizarea de gaze către regiunea din stânga Nistrului, în ciuda angajamentelor contractuale, motivând decizia prin neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma unui audit internațional. (Mai multe detalii AICI)
Transnistria este asigurată cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la hidrocentrala de la Dubăsari. Centrala de la Cuciurgan ar dispune de rezerve pentru cel mult 50 de zile.
În prezent, mii de oameni au fost trimiși în concedii forțate, iar școlile au intrat într-o vacanță prelungită.
Sursa foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI:
Zeci de mii de oameni au rămas fără căldură și gaz în regiunea separatistă moldoveană TRANSNISTRIA