Prima pagină » Știri externe » Trei ani de la masacrul lui Anders Breivik. 77 de persoane au fost ucise în Olso și pe insula Utoya

Trei ani de la masacrul lui Anders Breivik. 77 de persoane au fost ucise în Olso și pe insula Utoya

Trei ani de la masacrul lui Anders Breivik. 77 de persoane au fost ucise în Olso și pe insula Utoya
Supraviețuitori, familii ale victimelor și politicieni au participat, marți, în Norvegia la ceremonii de comemorare a trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Behring Breivik la 22 iulie 2011, în care au fost ucise 77 de persoane, relatează AFP.

„Am făcut un proces al acțiunilor și disfuncționalităților din Norvegia la 22 iulie, dar nu am reușit să discutăm despre ceea ce l-a motivat pe autorul crimei”, a atas atenția Eskil Pedersen, președintele tinerilor laburiști, una dintre principalele ținte ale atacului lui Breivik.

„La trei ani de la atacuri, rasismul a revenit în comentariile partidelor de extremă-dreapta care au câștigat alegerile în țările vecine”, a adăugat el.

La rândul său, avocatul lui Breivik, Tor Jordet, a declarat că autorul masacrului a renunțat la violență. Breivik „realizează foarte clar acum că nu susține recurgerea la violență”, a declarat avocatul Tor Jodet, citat de presa norvegiană.

Ostil multiculturalismului, Anders Breivik, în vârstă de 35 de ani, a provocat explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului de stânga de la Oslo, în care au fost ucise opt persoane, iar ulterior a deschis focul într-o tabără de vară a tinerilor din Partidul Laburist pe insula Utoeya. În urma atacului, 69 de persoane au fost ucise, majoritatea adolescenți.

 

 

Extremistul execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care poate fi însă prelungită atâta vreme cât se va considera că atacatorul reprezintă o amenințare pentru societate.

Premierul conservator Erna Solberg și numeroși politicieni, printre care și predecesorul laburist Jens Stoltenberg, au depus marți coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în fața clădirii guvernamentale vizate de primul dintre cele două atacuri ale lui Breivik. În mai, Guvernul a decis să reabiliteze imobilul și nu să-l demoleze, deoarece o astfel de decizie ar fi putut fi interpretată ca o victorie a lui Anders Breivik

„Extremismul violent nu este niciodată scuzabil, dar trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a-l preveni’, a afirmat premierul Erna Solberg.

Insula Utoeya a fost, de asemenea, deschisă pentru supraviețuitori și pentru familiile victimelor atacului din 2011, care au dorit să participe la ceremonii de comemorare.

Trei tineri supraviețuitori ai atacului de pe insula Utoeya au devenit membri ai Parlamentului norvegian în urma alegerlor legislative de anul trecut.

Citește și