Prima pagină » Știri externe » Trei asteroizi din categoria „Ucigași de planete” au fost descoperiți în apropierea Pământului. „Ar fi un eveniment de extincție în masă”

Trei asteroizi din categoria „Ucigași de planete” au fost descoperiți în apropierea Pământului. „Ar fi un eveniment de extincție în masă”

Trei asteroizi din categoria „Ucigași de planete” au fost descoperiți în apropierea Pământului. „Ar fi un eveniment de extincție în masă”

Trei asteroizi care se „ascundeau” sub strălucirea Soarelui au fost detectați de  o echipă internațională de astronomi. Unul dintre asteroizi este cel mai mare obiect potențial periculos pentru Pământ care a fost descoperit în ultimii opt ani.

Asteroizii aparțin unui grup aflat pe orbitele Terrei și ale planetei Venus și sunt incredibil de greu de observat deoarece strălucirea Soarelui îi face aproape invizibili pentru orice telescop.

Descoperirea a fost publicată luni, 31 octombrie, în Astronomical Journal.

Unul dintre asteroizi, lat de 1,5 km

O echipă internațională de astronomi a spionat rocile spațiale în timp ce folosea camera Dark Energy situată pe telescopul de patru metri Victor  M. Blanco al Observatorului Interamerican Cerro Tololo, din Chile. Unul dintre asteroizi, numit AP7, are o lățime de 1,5 kilometri și o orbită care l-ar putea aduce, în viitor, în calea Pământului.

„Studiul nostru crepuscular cercetează zona de pe orbitele Pământului și ale planetei Venus pentru a găsi asteroizi”, a declarat coordonatorul studiului, Scott S. Sheppard, astronom la Institutul Carnegie, din Washington.

„Până acum am găsit doi asteroizi mari din apropierea Pământului, care au o lățime de aproximativ 1 kilometru, o dimensiune pe care o numim «ucigași de planete»” – Scott S. Sheppard, astronom

Oamenii de știință au stabilit că asteroidul traversează orbita Pământului, dar este vizibil doar atunci când planeta noastră se află de partea opusă a Soarelui. Această deplasare va continua timp de câteva secole, deoarece asteroidului îi trebuie cinci ani pentru a finaliza o orbită în jurul Soarelui. Dar, în timp, mișcarea orbitală a sa va fi tot mai sincronizată cu cea a Pământului. Însă oamenii de știință nu cunosc cu suficientă precizie orbita asteroidului încât să poată spună cât de periculos ar putea deveni în viitor. „Deocamdată, va rămâne departe de Pământ”, ne liniștește prof. Sheppard.

Ce se întâmplă dacă Pământul este lovit

Un asteroid care măsoară peste un kilometru sau este mai mare de atât „ar avea un impact devastator asupra vieții pe Pământ” în cazul unui impact, a explicat Scott Sheppard. Praful și poluanții ar umple atmosfera ani de zile, răcind planeta și împiedicând lumina Soarelui să ajungă la suprafața solului. „Ar fi un eveniment de extincție în masă, cum nu s-a mai văzut pe Pământ de milioane de ani”, avertizează astronomul într-o declarație acordată televiziunii americane CNN.

Oamenii de știință cred că, în apropierea Pământului, există aproximativ 1.000 de asteroizi din categoria „ucigași de planete”, adică având un diametru mai mare de un kilometru. Cercetările din ultimul deceniu au descoperit aproximativ 95% dintre aceștia.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și