Trei ruși, acuzați de trădare la Moscova. Care este legătura lor cu atacurile cibernetice din SUA
Detaliile privind acest incident sunt incomplete și există zvonuri care sugerează că cei trei arestați ar fi de fapt țapi ișpășitori în urma luptelor interne din cadrul serviciilor de securitate.
Mai multe surse media din Rusia fac legătura între acuzațiile de trădare și dezvăluirea rolului jucat de serviciile ruse în atacurile electronice ce au avut loc în timpul alegerilor din Statele Unite, inclusiv accesarea bazelor de date electorale din Arizona și Illinois.
Un fost oficial american, care a preferat să rămână anonim, a relatat că surse din Rusia au jucat un rol crucial în stabilirea cu exactitate a responsabililor pentru atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democratic și a campaniei lui Hillary Clinton.
Steven L. Hall, un fost oficial de rang înalt al CIA, a declarat că „este foarte tentant și cu siguranță rezonabil” să se considere că există o legătură între arestări și concluziile serviciilor secrete americane privind imixtiunile ruse în alegerile din SUA.
Însă fostul oficial CIA a avertizat asupra faptului că autoritățile din Rusia „manipulează legile pentru a obține ceea ce doresc. Așă că ceea ce ei numesc trădare s-ar putea să nu fie ce considerăm noi ca fiind trădare”.
Potrivit publicațiilor ruse Kommersant și Novaya Gazeta, arestările au fost efectuate la începutul lunii decembrie și ar fi reprezentat o veritabilă epurare a secțiuni de operațiuni cibernetice din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia.
Printre cei arestați se numără Serghei Mikhailov, adjunct al directorului Centrului pentru Securitate Informatică, departamentul de securitate cibernetică a FSB, dar și Ruslan Stoianov, un expert care lucra pentru compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab.
Un al treilea suspect a fost identificat vineri de către publicația naționalistă Tsargrad și cotidianul RBC, în persoana lui Dmitri Dojuchayev, un fost hacker care a acceptat să lucreze pentru FSB.
Faptul că arestarea celor trei a fost dezvăluită presei de numeroase surse anonime sugerează că autoritățile ruse au dorit ca această informație să fie cunoscute, însă nu este foarte clar din ce motive.
Există suspiciuni că prin această acțiune Moscova semnalează ar putea dezvălui în mod indirect detalii despre atacurile cibernetice din timpul campaniei prezidențiale din SUA, lucru care ar putea avea efecte serioase pentru Administrația Trump.