Trei turiști germani și ghidul lor filipinez au murit marți în cursul erupției unuia dintre cei mai activi vulcani filipinezi, pe când urcau pe munte, în timpul unei explozii ce a provocat o coloană uriașă de cenușă, au anunțat autoritățile, informează Mediafax, citând AFP.
Aproximativ 20 de turiști și ghizi se aflau pe versanții Mont Mayon în momentul în care s-a produs erupția, fără să fie existat semne care să indice acest lucru, au anunțat autoritățile și un operator turistic, precizând că echipe de intervenție au plecat la bordul unor elicoptere pentru a căuta supraviețuitori.
„Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment”, a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja, directorul unui operator turistic local, citând declarațiile unei turiste austriece care se afla la fața locului.
„Pietrele care au căzut peste ei erau mari cât șervețelele de masă”, a adăugat el.
Thei ghizi filipinezi angajați de către agenția sa de turism și cinci turiști străini au început ascensiunea vulcanului cu câteva ore înainte de explozie, care a provocat o coloană de cenușă înaltă de aproximativ 500 de metri, a precizat acesta.
Trei germani și un ghid din grup au murit, iar o austriacă a fost rănită.
Un purtător de cuvânt al poliției locale, Renato Bataller, a confirmat moartea a patru persoane și a precizat că alte șapte persoane au fost rănite, inclusiv patru thailandezi.
Mont Mayon se află la aproximativ 330 de kilometri de Manila, în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon.
Celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, acest vulcan a intrat în erupție de aproximativ 50 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupție s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.
În decembrie 2009, zeci de mii de locuitori și-au părăsit provizoriu locuințele, după ce vulcanul a eliberat cenușă și lavă.
O zone de excludere cu o rază de șase kilometri în jurul Muntelui Mayon este, în mod teoretic, în vigoare, însă autoritățile permit oamenilor să urce pe versanți atunci când nu există semne de erupție, a declarat Marti Calleja.
„Avem între 300 și 1.000 de persoane care se urcă pe munte în cea mai importantă perioadă a sezonului, din mai și până în august”, a precizat el.
Vulcanologi au descris explozia, care a durat aproximativ 73 de secunde, drept „minimă și provocată de acumularea de vapori”. Este puțin probabil să se repete imediat.
Seismologul-șef Renato Solidum a apreciat că nu este necesar ca persoanele care trăiesc în jurul Mont Mayon să fie evacuate. Explozia a fost provocată de contactul apei de ploaie cu depuneri de cenușă fierbinte în crater, în opinia sa.
„Nu există activitate la nivelul magmei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (marți) este un proces normal al unei explozii provocate de o acumulare de vapori”, a declarat Renato Solidum într-o conferință de presă.
Coloana de cenușă a dispărut, dispersată de rafale de vânt, după o oră de la erupție.