Un trib din jungla amazoniană beneficiază acum de internet prin sateliții Starlink ai miliardarului Elon Musk. Bărbații se uită acum la filme deocheate și petrec timp pe rețelele de socializare.
Cei din tribul Marubo trăiesc nestingheriți de-a lungul Râului Itui din Brazilia. Dincolo de avantajele internetului, aceștia au fost și „victime” ale escrocheriilor online.
Elon Musk le-a oferit acces la internet „sălbaticilor”, care au descoperit imediat beneficiile tehnologiei.
Ajutorul medical de urgență – inclusiv elicopterele de salvare – pot ajunge imediat la aborigeni, operațiune care, în trecut, ar fi necesitat câteva zile.
Minusurile cauzate de internet se văd, însă: liderii tribului Marubo spun că oamenii sunt tot mai leneși, deoarece stau toată ziua pe telefoane.
Tinerii au devenit „dependenți” de conținutul pentru adulți, dar și de rețelele de socializare, precum Instagram.
Enroque Marubo, în vârstă de 40 de ani, a povestit pentru reporterii de la New York Times cum i-a schimbat viața accesul la internet, în mod radical.
„A schimbat rutina în așa fel încât a devenit un pericol. În sat, dacă nu vânezi, nu pescuiești și nu plantezi, nu mănânci”.
Un alt membru al tribului, Alfredo Marubo, a declarat că expunerea bruscă la pornografie a dus la apariția unui comportament sexual alarmant în rândul localnicilor, mai ales al tinerilor, fie ei bărbați sau femei.
Aceștia fac „schimb” de imagini explicite pe grupurile de chat, a adăugat Alfredo.
TamaSay Marubo, primul lider al tribului, a declarat că internetul a determinat ca oamenii din comunitate să devină leneși.
„Când a venit internetul, cu toții erau fericiți. Acum, însă, lucrurile s-au înrăutățit. Tinerii sunt leneși din cauza netului. Ei deprind năravurile albilor”.
În Brazilia, serviciul Starlink al lui Elon Musk a ajuns în 2022, la 7 ani de la lansare. În aprilie 2024, tehnologia inovatoare a penetrat în zonele izolate din Amazon și tribul Marubo a beneficiat din plin de „minunile” internetului.
Enoque, care a avut șansa de a vizita orașe mari, unde a văzu avansul tehnologic, este de părere că internetul poate ajuta decisiv la dezvoltarea comunităților tribale – mai ales în domeniul serviciilor de urgență.
Acesta a luat legătura cu unii activiști din Brazilia, pentru a beneficia de susținerea a 20 de unități Starlink, plătite de filantropul american Allyson Reneau.
Chiar dacă oamenii din trib vorbesc și despre dezavantajele internetului, ei recunosc, totuși, că au „gustat” din puterea navigării pe web și nu mai pot trăi fără acest serviciu.
„Cred că internetul ne va face mai mult bine decât rău”, a mai spus Enoque. „Liderii au fost categorici: nu putem trăi fără internet.”
„Vă rugăm să nu ne tăiați internetul…”, a completat TamaSay, potrivit The Sun.
Sursa foto: YOUTUBE/NAVI GLOBAL/STARLINK IN THE AMAZON FOREST