Donald Trump a primit, vineri, sentința în procesul în care a fost găsit vinovat de fraude cu fonduri electorale, dar Tribunalul din New York a optat pentru ”exonerarea necondiționată” pentru a nu ofensa funcția de președinte al Statelor Unite.
Judecătorul Juan Merchan a optat pentru ”exonerarea necondiționată” a lui Donald Trump, evitând să pronunțe o sentință privativă de libertate din respect pentru funcția de președinte al Statelor Unite.
Donald Trump, al cărui mandat de președinte începe în 20 ianuarie, a fost prezent prin videoconferință la Tribunalul Penal din Manhattan. Înainte de pronunțarea sentinței, procurorul Joshua Steinglass recomandase ”exonerarea necondiționată” a lui Donald Trump din respect pentru instituția prezidențială, dar evidențiase ”atacurile nefondate” ale liderului american la adresa sistemului statului de drept și ”campania coordonată” de a submina verdictul juraților.
Anterior, judecătorul Juan Merchan le-a permis avocaților lui Trump să depună cerere pentru încheierea procedurii judiciare.
”Așa cum un președinte în funcție este imun față de orice proces penal, așa este și președintele-ales”, declara în noiembrie 2024 Todd Blanche, unul dintre avocații lui Donald Trump.
În mai 2024, Donald Trump a fost găsit vinovat de instanță pentru fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriță de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump pledase nevinovat la cele 34 de capete de acuzare din acest proces, afirmând că echipa sa nu a comis nicio infracțiune. Însă juriul Tribunalului din Manhattan a stabilit că este vinovat de toate acuzațiile. Procurorul special Jack Smith, contestat puternic de Trump, a inițiat discuții cu Departamentul Justiției pentru oprirea proceselor federale împotriva acestuia.
În iulie 2024, un judecător din statul Florida, Aileen Cannon, a respins inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor clasificate depistate în reședința sa din Mar-a-Lago, stabilind că numirea în funcție a procurorului special Jack Smith era ”nelegală”. În motivație, instanța a stabilit că ”procurorul special nu a fost numit de președinte și confirmat de Senat”. După acea decizie, Trump a cerut oprirea tuturor investigațiilor ”politice” care îl vizează.
Foto: Profimedia
Citește și:
Ministru francez: Negocierile post-Brexit pe tema PESCUITULUI se anunță a fi ”dificile”