„Trebuie să găsim rapid o alternativă (la vizitele de evaluare – n.r.)”, au declarat sursele menționate, citate de cotidianul german Handelsblatt.
Potrivit acestora, președintele CE, Jean-Claude Juncker, vrea să reformeze activitatea troicii și ar putea elimina misiunile de evaluare în Grecia, cu condiția ca țara să respecte măsurile agreate în cadrul programului de finanțare
De asemenea, autoritățile de la Berlin ar fi de acord, în principiu, cu modificarea unor termeni incluși în acordurile de finanțare dintre troică și Grecia și cu stabilearea unor ținte economice și fiscale mai puțin rigide.
Juncker și-a exprimat simpatia pentru intenția guvernului grec de a majora salariul minim pe economie, dar s-a declarat împotriva ștergerii unei părți din datoria Greciei către creditori.
Grecia a obținut din 2010 susținere financiară de 240 de miliarde de dolari, acordată de troica creditorilor în schimbul unor măsuri dure de austeritate și de reformă.
Guvernul elen a anunțat săptămâna trecută că vrea să obțină rapid adoptarea unei legi menite să îmbunătățească nivelul de trai al grecilor, în special prin creșterea salariului minim și prin anularea obligației mobilității în serviciile publice, impusă de creditorii țării.
De asemenea, guvernul condus de Alexis Tsipras a angajat banca de investiții Lazard pentru consultanță în domeniul administrării datoriei publice, semn că țara va continua să preseze pentru o restructurare a datoriilor externe, în pofida opoziției oficialilor UE.
Referindu-se la criza din Grecia, președintele SUA Barack Obama a declarat că „nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor țări care sunt în plină recesiune” și a făcut apel la găsirea unui plan care să conducă la creșterea economiei elene.