Nearătând niciun semn că ar dori să reducă tensiunile ridicate de atacul de vineri pe care l-a ordonat, președintele american a emis pe Twitter o amenințare severă la adresa Iranului.
Trump a scris că Iranul „vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ținte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.
Trump a declarat că Statele Unite au „în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid și foarte rău”.
„SUA nu mai doresc amenințări!”, A spus Trump, adăugând că cele 52 de ținte reprezintă cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran după ce au fost capturați din ambasada SUA din Teheran în 1979.
Sâmbătă, Casa Albă a emis un comunicat oficial privind atacul în care Soleimani a fost ucis în temeiul Legii puterilor de război din 1973.
Soleimani, 62 de ani, a fost un preeminent lider militar iranian – șeful Forței Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare și arhitectul influenței răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu. Muhandis a fost, liderul de facto al grupărilor paramilitare ale Forțelor Populare de Mobilizare (PMF) din Irak.
Trump a făcut referire la un număr neobișnuit de potențiale ținte iraniene după ce un comandant important al Gărzilor Revoluționare Iraniene a menționat, de asemenea, un număr specific de ținte americane – 35 dintre ele – pentru posibile atacuri de represalii ca răspuns la uciderea lui Soleimani.
Generalul Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenția de știri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice și a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.
„Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane și nave de război trec pe acolo. … Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. … Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră”, a spus el.
Sâmbătă seară, o rachetă a căzut în interiorul zonei puternice fortificate a Bagdadului, în apropierea Ambasadei SUA, cea de-a doua a lovit cartierul Jadriya din apropiere și alte două au fost lansate asupra bazei aerene din Balad, la nord de oraș, dar nimeni nu a fost ucis, a informat armata irakiană. Până acum, atacul nu a fost revendicat.
Manifestanții din zeci de orașe din SUA s-au adunat sâmbătă pentru a protesta împotriva uciderii de către administrația Trump a generalului iranian Qassem Soleimani și a deciziei de a trimite mii de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, relatează Associated Press.
Peste 70 de proteste au fost organizate de CODEPINK și Act Now to Stop War and End Racism, o coaliție anti-război din SUA, împreună cu alte grupuri.
The people of Washington DC have come out to the National Day of Action to protest the US’ reckless acts of war on #Iran!
Join us today at a rally near you >>> https://t.co/PEqVgG5o2X#NoWarWithIran #NoWarOnIran #PeaceWithIran pic.twitter.com/x0wSv0EY3n
— CODEPINK (@codepink) January 4, 2020
De la Tampa la Philadelphia și de la San Francisco până la New York, protestatarii au purtat însemne și au scandat sloganuri anti-război.
Președintele Donald Trump a ordonat atacul aerian de vineri în apropierea aeroportului internațional din Bagdad, în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, șeful Forței de elită a Iranului Quds, care a fost acuzat de atacuri asupra trupelor americane și a aliaților americani cu zeci de ani în urmă.
Iranul a promis răzbunare, ridicând temerile unui război total, dar nu este clar cum sau când ar putea veni un răspuns.
Organizatorii protestului au declarat că administrația Trump a început în esență un război cu Iranul, prin asasinarea lui Soleimani.
La Miami, s-au adunat aproape 50 de protestatari. Șoferii au auzit oameni care strigau: „Nu mai sunt crime de drone”, „Vrem pace acum” și „Ce vrem? Pacea în Iran. „
Câteva sute de manifestanți s-au adunat sâmbătă în Times Square scandând „Fără dreptate, nicio pace, SUA din Orientul Mijlociu!”
„Statele Unite încearcă să folosească Irakul ca război proxy”, a spus Russell Branca, 72 de ani, din Queens. „Dacă Statele Unite și Iranul se vor lupta, nu va fi în Statele Unite și nu va fi în Iran, va fi în alte locuri. Și este doar o nebunie, deoarece nimic din toate acestea nu este necesar”, a adăugat acesta.
În Minneapolis, protestatarii s-au adunat în apropierea Universității din Minnesota, purtând pancarte și scandând. Printre ei se număra Meredith Aby, un lider al Comitetului local anti-război.
„Trebuie să părăsim Irakul, să nu mai trimitem mii de trupe. Trebuie să încercăm să răcorim lucrurile cu Iranul, să nu turnăm gaz pe foc”, a spus Aby, 47 de ani.