Trump ANULEAZĂ întâlnirea cu Putin de la summitul G20

Trump ANULEAZĂ întâlnirea cu Putin de la summitul G20
Publicat: 29/11/2018, 19:34
Actualizat: 26/03/2019, 00:25

„Dat fiind că navele și militarii nu au fost returnați Ucrainei de către Rusia, am decis că ar fi bine pentru toate părțile implicate să anulez întrevederea programată inițial în Argentina cu președintele Vladimir Putin. Aștept un nou summit semnificativ imediat după ce situația se va rezolva!”, a declarat Donald Trump pe Twitter.

Donald Trump anunțase de marți că probabil va anula întrevederea pe care ar fi trebuit să o aibă cu Vladimir Putin la summitul G20, pe fondul escaladării tensiunilor între Rusia și Ucraina.

Oficialii de la Kremlin au transmis miercuri că scopul principal al întâlnirii celor doi lideri este de a depăși „impasul” din relațiile diplomatice ale celor două țări.

Printre subiectele care vor fi discutate se numără stabilitatea strategică, situația din Siria, conflictul cu Iranul și problemele legate de Coreea de Nord.

Președintele Donald Trump declarase marți că ar putea anula întrevederea cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul liderilor din G20, pe fondul escaladării tensiunilor între Rusia și Ucraina.

Summitul Grupului națiunilor dezvoltate și emergente (G20) se va desfășura în Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie – 1 decembrie 2018.

„Problemele legate de relațiile bilaterale vor fi primele discutate. Ar trebui să începem să discutăm despre relațiile bilaterale, securitatea strategică, dezarmare și conflictele regionale”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

SUA amenință Rusia cu INTERVENȚII MILITARE. Armata americană ar putea ELIMINA arsenalul nuclear rus care încalcă Tratatul INF

Administrația Vladimir Putin încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat marți ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison. Armata SUA ar putea distruge arsenalul nuclear rus dezvoltat prin încălcarea acestui acord, este avertismentul transmis într-un comunicat al Misiunii SUA la NATO.

„În privința Tratatului INF, am încercat să transmitem de câțiva ani Rusiei mesajul că știm despre încălcarea de către ei a acestui Tratat. Am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă Tratatul. Dezvoltă o rachetă balistică având rază medie de acțiune, prin încălcarea Tratatului INF. Acesta este un fapt pe care l-am demonstrat”, a declarat Kay Bailey Hutchison, conform unui comunicat postat pe site-ul Misiunii SUA la NATO, citat de Mediafax.

„Statele Unite nu vor retragerea din acest Tratat și, categoric, nu intenționăm să încălcăm acordul. Le cerem aliaților noștri sugestii despre direcția care trebuie urmată pentru a face Rusia să se conformeze. Acesta este obiectivul, Rusia să se conformeze. Dar dacă Rusia continuă să spună că nu încalcă Tratatul, deși avem dovezi clare, atunci diplomația trebuie intensificată și trebuie să găsim alte modalități pentru a aduce Rusia la masa discuțiilor. Este foarte important. Ne vom consulta cu aliații, ei ne-au cerut să ne consultăm. Europenii sunt foarte preocupați despre această situație și înțelegem de ce”, a adăugat reprezentantul Washingtonului la NATO.

Kay Bailey Hutchison a dat asigurări că Washingtonul va încerca să găsească soluții diplomatice, dar, dacă riscurile vor persista, ar putea recurge la acțiuni militare. „Măsurile de contracarare ar putea include eliminarea rachetelor dezvoltate de Rusia prin încălcarea acestui Tratat”, a subliniat oficialul SUA.

Dacă Rusia va continua acțiunile de înarmare, „vom încerca să dezvoltăm capabilități prin care să eliminăm rachetele care pot lovi țările aliate din Europa și statul american Alaska. Deci, presupun că este și în interesul nostru, și în cel al Canadei. Avem riscuri nord-atlantice, dar și la nivel european”, a explicat Hutchison.

Statele Unite acuză Rusia că dezvoltă un sistem balistic terestru cu rază medie de acțiune. Rusia a respins acuzațiile. La rândul său, Administrația Vladimir Putin a acuzat că sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).

MAE rus: Sistemul antibalistic din România poate genera anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF)

„Sisteme balistice americane sunt instalate în România, iar curând vor apărea și în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, Tratatul forțelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat. În mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului”, a afirmat recent Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. „Vom fi pregătiți să purtăm discuții despre viitorul Tratatului oricând și oricum. Nu există motive să se spună că Rusia ar încălca acest acord”, a subliniat oficialul rus.

În iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat îngrijorare, la întrevederea cu omologul său american Donald Trump, în legătură cu „sistemul antibalistic global” al Statelor Unite, care include elemente instalate în România. „În calitatea de mari puteri nucleare, avem o responsabilitate specială pentru menținerea securității internaționale. Este vital – și am menționat acest lucru în cursul negocierilor -, este crucial să nuanțăm dialogul în materie de stabilitate strategică, securitate mondială și neproliferarea armelor de distrugere în masă”, a declarat Vladimir Putin în conferința de presă organizată la Helsinki alături de Donald Trump. „Le-am transmis colegilor americani o notă cu un număr de sugestii specifice. Credem că este necesar să continuăm colaborarea în problema dezarmării, în domeniile militar și tehnic. Acest lucru include prelungirea Tratatului pentru limitarea armamentului strategic ofensiv. Este o situație periculoasă cu sistemul american de apărare antibalistică la nivel global. Este vorba de problema implementării Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). Și, bineînțeles, agenda referitoare la neinstalarea armelor în spațiu”, a adăugat Vladimir Putin la întâlnire.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Sistemele antibalistice instalate de SUA în România și Polonia constituie încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare, a acuzat în decembrie 2017 Ministerul rus de Externe, denunțând montarea unor elemente antirachetă în Japonia și avertizând că Rusia va lua măsuri militare pentru a face față noilor riscuri. Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a explicat că elementele antirachetă din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un „sistem antibalistic global”. Moscova susține că instalațiile antirachetă ale Statelor Unite au dublă utilitate, defensivă și ofensivă.

În septembrie 2017, Administrația Vladimir Putin a îndemnat Statele Unite să revină la respectarea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). „Avem o serie de solicitări pentru Statele Unite și le transmitem în mod clar. Principala noastră solicitare adresată Statelor Unite este să revină la respectarea Tratatului forțelor nucleare intermediare, pe care îl încalcă prin instalarea sistemelor antirachetă Aegis pentru uz terestru în România și prin planul de a le instala în Polonia. Aceste sisteme sunt de uz dublu, putând fi folosite atât antibalistic, cât și pentru atacuri cu rachete de croazieră; instalarea acestor sisteme este interzisă de Tratatul INF„, afirma în septembrie 2017 Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Conflict pe marginea atacului CHIMIC din Siria

Tensiunile între SUA și Rusia au atins un prag critic și în luna aprilie, când Trump l-a amenințat pe Putin că „rachetele vor veni”, referindu-se la criza din Siria. Anunțul lui Trump a venit după un atac chimic din Douma, Siria, care a afectat sute de civili. Rusia a susținut că atacul a fost o ÎNSCENARE și a fost comis de organizația de insurgență CĂȘTILE ALBE.

„Rusia promite să doboare toate rachetele care vor fi lansate către Siria. Rusia, pregătește-te, rachete vor veni din nou, așa frumos și ‘inteligent’. Nu ar trebui să fiți parteneri cu un animal care asasinează folosind gazele, care își omoară oamenii și se bucură de asta”, a scris Trump pe Twitter.
„Regimul sirian face lucruri pe care nimeni nu le considera posibile, în pofida investigației corupte și nesfârșite efectuate de Rusia, care consumă mult timp și atenție (…) Relațiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situația cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situație. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face ușor, și avem nevoie să coopereze toate națiunile. Să oprim cursa înarmării?„, a mai scris Trump.

Declarația președintelui SUA vine după ce Rusia a avertizat că că va doborî orice rachetă a SUA lansată spre Siria.

Rachetele Statelor Unite trebuie să vizeze grupuri teroriste, nu guverne legitime, anunță Ministerul rus de Externe, sugerând că Washingtonul probabil vrea să distrugă probele atacului chimic de la Damasc.

Rachetele inteligente trebuie să vizeze teroriști, nu o administrație legitimă care luptă de ani întregi împotriva terorismului”, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, referindu-se la amenințarea președintelui SUA, Donald Trump, cu un atac împotriva Siriei.

„În plus, inspectorii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice au atras atenția că un atac cu rachete ar distruge toate dovezile bombardamentului chimic. Ori poate că ideea este să fie acoperite rapid provocările cu rachete inteligente pentru ca inspectorii internaționali să nu mai aibă dovezi”, a subliniat Zaharova.

Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizația umanitară insurgentă Căștile Albe, fiind o înscenare, acuză Statul Major al armatei Rusiei.

„Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghuta de Est. Cunoscutul grup Căștile Albe, care acționează în cadrul organizațiilor teroriste, a înscenat și a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Duma”, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al șefului Statului Major al armatei ruse, citat de site-ul agenției Tass.

„În cursul operațiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghuta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forțelor guvernamentale siriene„, a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căștile Albe se numără printre organizațiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administrației Bashar al-Assad.

Președintele american Donald Trump și-a anulat planurile de a vizita mai multe state din America Latină, alegând să rămână la Washington pentru a gestiona reacția SUA la presupusul atac chimic din Siria, atribuit regimului de la Damasc, informează agenția The Associated Press.

Cel puțin 70 de persoane au murit în urma unui presupus atac cu arme chimice în orașul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Loredana Groza, aspru criticată pe internet. Marea nemulțumire a fanilor ei
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Rinda Hartner, adevărul despre averea Ronei Hartner. Cine se ocupă de fiica regretatei artiste, Sumayla
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord