Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu exclude ideea utilizării forțelor armate în scopul anexării Canalului Panama şi Groenlandei, dar, cu toate acestea, înclină în favoarea utilizării coerciției economice pentru a supune cele două unități administrativ teritoriale.
În cadrul unei conferinţe de presă, Donald Trump a ținut să reamintească tuturor celor prezenți de ce atât Groenlanda (teritoriu autonom aflat în administrația Danemarcei) cât și Canalul Panama (arteră importantă pentru transportul maritim global), reprezintă două obiective foarte importante pentru securitatea Statelor Unite.
„Nu vă pot garanta anexarea prin utilizarea forțelor armate a unor obiective strategice extrem de importante pentru SUA, precum Canalul Panama sau Groenlanda. Însă vă pot spune un lucru: avem nevoie de ele pentru securitatea noastră economică. Canalul Panama a fost construit de noi pentru țara noastră. Un act de bunăvoință făcut de președintele Jimmy Carter a fos înțeles greșit.
A fost o eroare să redăm controlul asupra canalului statului Panama. Nu putem permite Chinei să preia controlul asupra acestei rute vitale de navigație pentru comerțul global. Noi l-am dat statului Panama, nu Chinei, iar ei au abuzat de acest dar și acum este operat de Beijing. Din acest motiv, Panama impune taxe excesive de trecere navelor americane care tranzitează din Oceanul Atlantic şi Pacific.
În ceea ce privește Groenlanda, avem nevoie de acest teritoriu din motive de securitate. Populația din zonă nici măcar nu știe dacă Danemarca are vreun drept legal să administreze regiunea, dar dacă au, ar trebui să renunțe, pentru că noi avem nevoie de ea din raționamente pur obiective. Geografic vorbind, este mai aproape de continentul american decât de Europa. În final, sacțiunile economice rămân cea mai bună soluție și sunt în favoarea lor, dacă pe cale diplomatică nu se obțin rezultate”, a transmis Trump.
Aceste declaraţii intervin în contextul în care președintele-ales prezintă în continuare o agendă expansionistă, cu două săptămâni înainte de a depune jurământul la ceremonia de învestire din 20 ianuarie de la Washington, relatează Politico.
Trump declarase anterior că va încerca să reia controlul asupra canalului și să cumpere Groenlanda după preluarea mandatului, însă nu a explicat niciodată detaliat cum va realiza aceste lucruri.