Trump îl acuză pe directorul interimar al FBI că a primit 700.000 de dolari de la Hillary Clinton
„Procurorul-general, Jeff Sessions, a avut o poziție foarte slabă față de infracțiunile comise de Hillary Clinton (cazul emailurilor, cel al serverului Comitetului Național Democrat și sursele care au dezvăluit informații)! Problema este că directorul interimar al FBI, persoana care s-a ocupat de investigația în cazul Hillary Clinton, Andrew McCabe, a primit 700.000$ de la Hillary (…)”, a afirmat Donald Trump marți prin Twitter.
Într-un interviu acordat recent cotidianului The New York Times, Donald Trump declara: „Avem un director al FBI, interimar, care a primit 700.000 de dolari, a cărui soție a primit 700.000 de dolari de la Hillary Clinton. I-a primit prin intermediul lui Terry”. Potrivit Newsweek, Donald Trump se referea la Terry McAuliffe, guvernatorul statului Virginia și un aliat al lui Hillary Clinton.
Andrew George McCabe a fost numit director adjunct al FBI pe 1 februarie 2016. După ce Donald Trump l-a demis pe James Comey din funcția de director al FBI, McCabe a devenit pe 9 mai director general interimar al instituției.
Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea a intervenit în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.
James Comey a fost audiat de Comisia pentru Informații a Senatului SUA, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși. James Comey a afirmat că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigația care îl viza pe fostul consilier prezidențial Michael Flynn. O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.