Prima pagină » Știri externe » Trump l-a demis pe procurorul general interimar al SUA care a refuzat să aplice ordinul anti-imigranți

Trump l-a demis pe procurorul general interimar al SUA care a refuzat să aplice ordinul anti-imigranți

Trump l-a demis pe procurorul general interimar al SUA care a refuzat să aplice ordinul anti-imigranți
Președintele SUA, Donald Trump, a demis-o pe Sally Yates, Procurorul General interimar al SUA, pentru că "a refuzat să aplice un ordin legal desemnat să protejeze cetățenii Statelor Unite", conform Case Albe, citează CNN.

„Yates a trădat Departamentul de Justiție”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Dana Boente, avocat al Districtului de Est din Virginia, a fost învestit pentru a o înlocui pe Sally Yates de către un oficial al Administrației.

Câteva ore mai târziu, Boente a emis o declarație prin care instruia avocații Departamentului de Justiție să „apere ordinele legislative ale președintelui.

Yates a fost demisă prin intermediul unei scrisori livrate direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Adminsitrația lui Donald Trump.

Această acțiune a avut loc după ce Yates a transmis avocaților Departamentului de Justiție să nu aducă argumente legale pentru a apăra ordinul executiv al lui Trump în privința imigranților și refugiaților. 

„Am datoria de a mă asigura că pozițiile pe care noi le adoptăm în fața instanțelor rămân coerente cu obligația solemnă a acestei instituții de a căuta mereu justiția și de a apăra ceea ce este corect. La ora actuală, nu sunt convinsă că apărarea ordinului prezidențial ar fi coerentă cu aceste responsabilități, nici nu sunt convinsă de faptul că acest decret ar fi legal”,  se arata într-o notă a lui Yates. 

Vineri, președintele SUA Donald Trump a semnat o interdicție de 4 luni pentru refugiații din Siria și de trei luni pentru cetățenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetățenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan și Yemen nu mai pot intra în SUA, nemaifiindu-le eliberate vize, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse și revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetățenii din toată lumea. Ordinul executiv semnat de Trump li se aplică și deținătorilor de cărți verzi, adică celor cărora li s-a acordat drept permanent de rezidență în SUA, cei care provin din cele 7 țări vizate de Trump nemaiputând intra în SUA, a declarat o purtătoare de cuvânt a Homeland Security, pentru Reuters. 

Ca urmare a semnării acestui document, însă fără a cunoaște exact implicațiile ordinului semnat de Trump, autoritățile au blocat accesul sau au reținut mai mulți cetățeni arabi, chiar dacă aceștia aveau vize valabile de imigrant. Ulterior, Homeland Security a confirmat blocada asupra cetățenilor celor 7 state musulmane și a comunicat că măsura îi afectează și pe deținătorii de green card, care au deja drept permanent de rezidență în SUA, care provind din cele 7 state vizate de ordinul lui Trump. Autoritățile egiptene au oprit șase cetățeni arabi cu vize de imigrant și care doreau să se îmbarce la bordul unui avion din Cairo către Statele Unite. De asemenea, presa internațională relatează că Google a decis să recheme în SUA aproximativ 100 de angajați imigranți care vineri noapte se aflau plecați peste granițe, de teamă că aceștia nu s-ar mai putea întoarce înapoi în SUA. Iranul a anunțat că răspunde cu măsuri reciproce, interzicând accesul cetățenilor americani în Iran și comentând că aceste restricții ofensatoare se vor transforma „într-un mare cadou pentru extremiști”. 

Un judecător federal a emis o decizie de urgență prin care suspendă deportarea cetățenilor din statele vizate de ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele Donald Trump,motivând că persoanele reținute au argumente solide referitoare la încălcarea drepturilor. 

 

Autor

Citește și