Trump l-a sunat pe Erdogan. Ce au discutat
Referendumul din Turcia privind introducerea sistemului prezidențial s-a desfășurat în condiții inechitabile și nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului European, au anunțat observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Triumful președintelui turc în cadrul referendumului ridică temeri în privința creșterii influenței puterii autoritare.
Mesajul de felicitare al lui Trump a avut o altă notă față de cel transmis de Departamentul de Stat al SUA, ce i-a solicitat lui Erdogan să respecte drepturile fundamentale ale cetățenilor turci.
Cei doi lideri au discutat de asemenea recentele desfășurări din Siria și răspunsul SUA în fața atacului chimic.
Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetățeni turci (51,3%) s-au pronunțat în favoarea sistemului prezidențial, iar 23,7 milioane (48,7%) împotrivă, relatează agenția de știri Anadolu.
Cetățenii turci au fost chemați duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidențial. În urma victoriei în cadrul referendumului, Recep Erdogan va avea puteri sporite, iar funcția de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată președintelui). Proiectul de modificare a Constituției prevede ca următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019. Recep Erdogan, devenit în 2014 președinte (o funcție mai degrabă onorifică, având prerogative reduse), va dobândi atribuții executive totale și va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029.