Donald Trump a promis sporirea capacităților militare ale SUA pentru a contracara amenințarea venită dinspre testele balistice efectuate de Coreea de Nord, cu câteva ore înaintea întâlnirii pe care o are programată cu liderul chinez Xi Jinping, pentru discuții despre care se crede că vor fi concentrate în jurul desfășurărilor nucleare și balistice ale Phenianului.
Președintele SUA a fost foarte clar atunci când a exprimat dorința ca Statele Unite să continue să-și întărească abilitatea de a se apăra, atât pe plan național, cât și în legătură cu aliații internaționali, „la întreaga sa capabilitate militară”, a transmis Casa Albă într-o declarație de presă referitoare la apelul care a durat 35 de minute. „Președintele a evidențiat că Statele Unite rămân alături de aliații săi precum Japonia și Coreea de Sud, în fața amenințării serioase pe care Coreea de Nord continuă să o reprezinte”, se mai arată în documentul citat de The Guardian.
Pe fondul creșterii tensiunilor în Peninsula Coreeană, Coreea de Sud a testat joi o rachetă balistică ce ar putea fi capabilă să lovească orice parte din teritoriul Coreei de Nord. Agenția Yonhap, care citează un înalt oficial sud-coreean, a relatat că proiectilul cu o rază de acțiune de 800 de kilometri va avea rolul de a fi un puternic mijloc de intimidare în raport cu provocările venite dinspre nord.
Oficialii de la Seul plănuiesc să lanseze noua rachetă în acest an, după derularea mai multor teste amănunțite, în condițiile în care Coreea de Sud a dezvoltat de-a lungul timpului rachete cu raze de acțiune din ce în ce mai lungi pentru a contracara programul balistic al Phenianului, în urma unei înțelegeri încheiate cu SUA în 2012.
Testele derulate de Coreea de Sud vin la o zi după ce nord-coreenii au lansat o rachetă balistică din portul lor estic Sinpo, o mișcare despre care experții consideră că a avut drept scop să le reamintească lui Trump și Xi de hotărârea Phenianului de a dezvolta o rachetă cu rază mare de acțiune, capabilă să transporte un focos nuclear în miniatură.
În continuare, Coreea de Nord este așteptată să aibă un ton destul de rigid în timpul discuțiilor de la Mar-a-Lago, din Florida, care vor avea loc joi și vineri, la câteva zile după ce președintele a avertizat că SUA sunt pregătite să acționeze singure împotriva Phenianului, în cazul în care China ar refuza să exercite mai multă presiune pentru ca liderii Coreei de Nord să abandoneze programele lor nucleare și balistice.
„În cazul în care China nu va rezolva problema Coreei de Nord, o vom face noi”, a declarat Trump într-un interviu la sfârșitul săptămânii trecute. Administrația sa a transmis și că președinția ia în calcul sancțiuni împotriva băncilor chineze și a firmelor care oferă Coreei de Nord acces la sistemul financiar internațional, rezervându-și, în același timp, dreptul de a dirija o lovitură militară pentru a preveni eventuale atacuri. Trump și Abe au fost de acord că ultimul test balistic al Coreei de Nord a ridicat o amenințare puternică la adresa securității din regiune, a transmis și premierul japonez după încheierea discuțiilor cu Trump: „Am căzut de acord că testul balistic efectuat ieri de Coreea de Nord a fost un act periculos de provocator și o gravă amenințare la adresa securității. I–am spus că Japonia urmărește îndeaproape modul în care China va manageria problema Nord Coreeană. Apoi, președintele Trump a făcut o remarcă foarte puternică, subliniind că toate opțiunile sunt deschise”.
La rândul său, Susan Thornton, diplomatul american responsabil pentru Asia de Est, a numit Coreea de Nord „o stringentă amenințare globală”. Aceasta le-a spus reporterilor: „Căutăm o abordare concentrată pe acțiune, pe obținerea de rezultate, și vom încerca să cooperăm cu alți parteneri și aliați într-o coaliție globală pentru a încerca să rezolvăm cu adevărat această problemă, urgent, așa cum nu am mai acționat niciodată până acum”.
Thorton a subliniat angajamentul Washingtonului pentru protejarea Coreei de Sud și a Japoniei, adăugând că țara va face tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că va fi menținută securitatea în regiune și că SUA vor fi foarte serioase referitoare la găsirea unei soluții la programele armate ilegale ale Coreei de Nord.
Cu toate acestea, Kurt Campbell, fost diplomat de rang înalt în administrația Obama, responsabil de problema asiatică, a avertizat că retorica lui Trump este lipsită de credibilitate. „Președintele face situația să pară de parcă suntem pregătiți să începem un război sau să folosim puterea militară, iar eu nu cred că această abordare se va dovedi viabilă. Cheia utilizării pârghiilor în astfel de situații este că trebuie să fii credibil”, a spus acesta pentru Associated Press.
Referitor la ultimatumul dat de Trump Chinei, în condițiile în care aceștia din urmă, sunt destul de refractari referitor la accentuarea presiunilor asupra Coreei de Nord, acesta a spus: „Cred că acum chinezii sunt în stare să vadă dincolo de aceste afirmații”. Guvernul japonez se confruntă în acest moment cu apeluri din ce în ce mai insistente pentru a-și întări propriile mijloace de apărare împotriva Coreei de Nord și a programelor sale balistice, inclusiv de a lua în calcul opțiunea potrivit căreia ar putea lansa atacuri coorodnate împotriva unor ținte militare ale Phenianului.