Ministrul de Externe din El Salvador a trimis o scrisoare oficială de protest către SUA, după relatările din presa americană potrivit cărora președintele american a avut un limbaj rasist și injurios despre Haiti, El Salvador și țările africane.
Hugo Martinez a subliniat eforturile făcute de El Salvador pentru reconstruirea clădirii Pentagonului, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, și pentru ajutorarea locuitorilor din New Orleans, după uraganul Katrina.
Statul Haiti s-a declarat „șocat” de comentariile lui Trump și a convocat ambasadorul american din Haiti pentru a oferi o explicație. Ambasadorul haitian la Washington, Paul Altidor, a subliniat atenția acordată la nivel internațional afirmațiilor președintelui american.
„Am vorbit cu președintele Jovenel Moise în privința acestui subiect și, evident, președintele a condamnat acest limbaj și s-a declarat șocat. Haitienii nu merită un astfel de tratament. Haitienii nu ar trebui să fie văzuți drept niște imigranți care vin în Statele Unite pentru a exploata resursele americane. Suntem aici de foarte mult timp și am contribuit la ceea ce înseamnă Statele Unite astăzi”, a spus Altidor.
Donald Trump a negat folosirea unor cuvinte ofensatoare la adresa unor state furnizoare de imigranți precum Haiti, El Salvador și țările africane, dar a recunoscut că limbajul folosit a fost dur, în contextul situației dificile.
Joi, Trump s-a întâlnit cu mai mulți congresmeni republicani și democrați pentru a discuta despre statutul imigranților din SUA și despre legislația privind deportarea celor fără documente valide.
Senatorul democrat Dick Durbin a precizat că l-a auzit pe Trump folosind un limbaj „rasist”. Ulterior, un oficial al ONU a transmis că are cunoștință de discursul ofensator al președintelui american, adăugând că acesta „deschide ușa către cea mai urâtă parte a umanității”.
„De ce avem nevoie de mai mulți haitieni? Dați-i afară”, ar fi spus președintele american, conform publicației Washington Post.