Membrele grupului Pussy Riot au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în care au denunțat încălcarea unor drepturi fundamentale în timpul procesului intentat contra lor în Rusia, a anunțat avocatul muzicienelor, citat de AFP.
„Plângerea a fost trimisă Curții Europene pentru Drepturile Omului și vizează violarea Convenției europene pentru drepturile omului”, a declarat avocata Irina Khrunova.
Potrivit celor trei reclamante, mai multe dispoziții din Convenția europeană care garantează libertatea personală, libertatea de expresie, dreptul la un proces echitabil și interzicerea torturii au fost încălcate în timpul procesului care le-a fost intentat în Rusia.
În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot – Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuțevici și Maria Alehina – au urcat pe masa din altar din catedrala ortodoxă Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o „rugăciune punk”, în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.
Cele trei femei au fost condamnate pe 17 august 2012 la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” și „incitare la ură religioasă”.
Condamnarea pentru Tolokonnikova și Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie, în timp ce Samuțevici a fost eliberată în urma acestui proces. Samuțevici a fost eliberată după ce a reușit să dovedească în justiție faptul că a fost arestată înainte de a putea să participe la acea manifestare, întrucât a fost reținută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală.
Potrivit avocaților trupei rock, „rugăciunea punk” a fost o manifestare artistică și politică, al cărei obiectiv nu era acela de a ofensa sentimentele credincioșilor ruși. Acțiunea nu ar fi trebuit – în opinia lor – să fie luată în considerare în afara contextului politic.
Niciunul dintre experții care au examinat înregistrarea video a prestației grupului Pussy Riot nu a fost audiat în timpul procesului, au subliniat avocații trupei în această plângere la CEDO.
Ei au denunțat, totodată, condițiile „umilitoare” impuse tinerelor femei în timpul audierilor, pe durata cărora acestea erau așezate într-o cușcă din sticlă.
Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar și din Rusia, numeroase personalități considerând că pedeapsa este disproporționată în raport cu gravitatea faptelor comise.