Potrivit presei transnistrene citată de Deutsche Welle în pagina electronică, „geniștii ruși din Transnistria învață să instaleze și să camufleze dispozitive explozive, să construiască fortificații și bariere inginerești și adăposturi pentru personal și echipamente”.
La rândul său, Ucraina a pus în aplicare noi măsuri de securitate la frontiera cu Transnistria. De la 1 februarie, segmentul de frontieră care leagă Ucraina de regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova, care are o lungime de 411 kilometri, este păzit nu doar de grăniceri ucraineni, dar și de soldați experimentați ai Gărzii Naționale, care au luptat în cadrul conflictului separatist din estul Ucrainei. Potrivit publicației ucrainene Kyiv Post, este vorba de aproape 1.000 de soldați. Aceștia au creat posturi de control pe traseele principale care duc spre regiunea transnistreană.
Presa ucraineană scrie despre un plan prin care Rusia ar urmări preluarea controlului asupra regiunii Odesa, pentru a îngrădi, astfel, accesul Ucrainei la mare, un plan ce ar urma să fie implementat inclusiv cu ajutorul trupelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
La sfârșitul anului trecut, armata ucraineană a săpat un șanț de protecție de-a lungul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritățile de la Kiev au anunțat că, în acest fel, încearcă să împiedice accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană în eventualitatea în care militarii ruși, dislocați în Transnistria, vor primi ordin să atace din această parte Ucraina.