Parlamentul grec trebuie să voteze până miercuri seara patru legi, inclusiv cele privind reforma sistemului de pensii și TVA, relatează BBC News Online.
Dar ministrul Apărării, Panos Kammenos, din cadrul partidului antiausteritate Grecii Independenți, a declarat deja că nu va susține măsurile, deși vrea să rămână în Guvern. El a comparat situația actuală cu o „lovitură de stat”.
UPDATE 5.06 Fostul ministru grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a condamnat vehement acordul pe care fostul său aliat, premierul Alexis Tsipras, l-a semnat cu creditorii internaționali, calificându-l drept „o umilire” a Greciei și comparându-l cu lovitura de stat militară din anul 1967.
UPDATE 15.47 Grecia are nevoie de o scutire de datorii mult mai mare decât au estimat liderii zonei euro, potrivit unui document secret de la FMI, citat de The Telegraph. Documentul arată că datoria Greciei va depăși 200% din PIB-ul țării. Documentul menționează că nu ar trebui să existe o ștergere a unor datorii, măsură ilegală, în conformitate cu legislația Uniunii Europene, FMI considerând că scadențele datoriilor restante ar trebui extinse cu încă 30 de ani. FMI și-a actualizat analiza sustenabilității datoriei pentru a reflecta prejudiciul asupra economiei Greciei.
În prezent țările din zona euro iau în discuție „reprofilarea” datoriei grecești pentru a împinge termenele de rambursare sau pentru a reduce ratele dobânzilor împrumuturilor.
UPDATE 14.43 Grecia are nevoie de 86 de miliarde de euro în următorii trei ani. Mecanismul european de stabilitate (ESM) – fondul zonei euro de salvare a Greciei – va contribui cu 40-50 de miliarde de euro, a declarat marți un oficial european, potrivit The Telegraph.
Iată de unde ar putea veni restul banilor:
– 16 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional. În ciuda opoziției premierului Tsipras, Atena va beneficia în continuare de bani de la FMI, după ce își va plăti vechile datorii
– 20-30 de miliarde de euro din veniturile din privatizările solicitate de creditorii internaționali. Unele fonduri ar putea proveni din emiterea de obligațiuni
UPDATE 14.15 Băncile grecești vor fi închise până cel puțin miercuri. Banca Centrală Europeană a decis luni să înghețe nivelul finanțării de urgență pentru băncile elene, în valoare de 89 miliarde de euro.
Ministrul grec al economiei George Stathakis a declarat marți că BCE ar putea lua în discuție acest subiect joi, când va avea loc reuniunea Consiliului guvernatorilor, principalul organ de decizie al BCE.
Băncile din Grecia sunt închise din 29 iunie, iar retragerile de la bancomate sunt limitate la 60 de euro, în cadrul măsurilor de control al capitalului impuse după intrarea economiei elene în incapacitate de plăți.
UPDATE 13.53 Grecia nu a reușit să achite luni seara tranșa scadentă de 450 de milioane de euro din împrumutul de la FMI, potrivit anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice. Pe 30 iunie autoritățile de la Atena nu au reușit să plătească 1,55 miliarde de euro către FMI, Grecia intrând oficial în incapacitate de plată. Grecia are o datorie către FMI de circa două miliarde de euro.
FMI va fi implicat în acordul încheiat luni de liderii zonei euro și reprezentanții Greciei, în ciuda opoziției premierului elen Alexis Tsipras. După ce actualul program de asistență financiară de la FMI va expira, la începutul anului viitor, Grecia va solicita asistență suplimentară.
UPDATE 13.20 Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că va fi foarte greu să se pună în aplicare acordul de salvare a Greciei. Carney a avertizat că acest lucru va necesita „eforturi herculeene” din partea tuturor părților. El consideră că amploarea reformelor structurale, ajustarea fiscală, privatizările necesare vor fi semnificative. „Datoriile Greciei nu sunt sustenabile în forma lor actuală”, a spus el în cadrul unei reuniuni în Parlamentul Regatului Unit.
UPDATE 13.02 Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a declarat înainte să intre la reuniunea ECOFIN de marți că se lucrează la o modalitate de a ajuta Atena să ramburseze datoria – de 4,2 miliarde de euro – către Banca Centrală Europeană (BCE), scadentă pe 20 iulie.
„Căutăm toate instrumentele și fondurile pe care le-am putea folosi”, a răspuns Dijsselbloem la întrebările jurnaliștilor.
UPDATE 12.16 Premierul elen Alexis Tsipras are la dispoziție două zile pentru a convinge Parlamentul să voteze măsurile de austeritate acceptate la Bruxelles, necesare pentru începerea negocierilor pentru al treilea program de susținere financiară, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
Sub atenția celorlalte 18 guverne din zona euro, Tsipras va depune marți în Parlament un proiect care conține majorarea TVA și reducerea pensiilor, măsuri contrare promisiunilor partidului său de guvernământ, Syriza.
UPDATE 12.02 Partidul care face parte din coaliția de guvernământ din Grecia sprijină planul de reformă extrem de controversat cu care Tsipras a venit de la Bruxelles, potrivit The Guardian.
Declarația de susținere a fost făcută de Panos Kammenos, liderul partidului naționalist Grecii Independenți, care face parte din coaliția de guvernare din Grecia.
UPDATE 11.43 Marea Britanie nu va contribui deloc la planul de salvare a Greciei, a declarat marți ministrul Finanțelor din Marea Britanie, George Osborne, la sosirea Bruxelles la întrunirea miniștrilor de finanțe din UE. El a motivat că Marea Britanie nu este în zona euro, iar „zona euro trebuie să suporte propria factură”.
La revenirea lui Tsipras în Grecia, luni, au avut loc manifestații împotriva austerității, iar funcționarii publici au făcut apel la o grevă de 24 de ore miercuri. Numeroși greci care consideră că le sunt impuse condiții extrem de dure și-au exprimat furia online, folosind eticheta #ThisIsACoup (aceasta este o lovitură de stat-n.r.).
Potrivit BBC, premierul Tsipras, care a fost ales în ianuarie după ce a promis să pună capăt austerității, ar urma să-și remanieze Cabinetul sau chiar să formeze un nou Guvern de uniune națională săptămâna aceasta.
Publicația elenă Proto Thema scrie de asemenea că, în condițiile în care numeroși parlamentari ai partidului premierului, Syriza, ar urma să nu respecte indicațiile și să respingă acordul, Tsipras ar putea să-și remanieze Cabinetul sau să formeze un nou Guvern de coaliție cu partidele de opoziție ND, Potami și PASOK, care susțin planul de salvare.
Între timp, după revenirea delegației elene de la Bruxelles, consilierii și miniștrii lui Tsipras au avut toată ziua întâlniri pentru a redacta legile care trebuie adoptate de Legislativ.
Parlamentele din mai multe state membre ale zonei euro trebuie de asemenea să voteze planul de salvare, iar miniștrii de Finanțe din cele 28 de state UE se vor întâlni marți dimineață la Bruxelles pentru a discuta situația din Grecia.