Tsipras, dispus să scoată Grecia din zona Euro și chiar din UE
„În cazul unei soluții viabile, guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii în practică a acestui acord dificil. În lipsa acestei soluții, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare nu continuării politicilor catastrofale pentru Grecia”, a afirmat Tsipras în fața reporterilor de la Atena.
Negocierile dintre Grecia și creditorii internaționali sunt în pragul prăbușirii, în timp ce miniștrii de Finanțe din zona euro se pregătesc pentru o reuniune joi, la Luxembourg, considerată a fi o ultimă șansă de a încheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro.
Banca centrală a Greciei a avertizat miercuri că țara va intra pe drumul dureros al incapacității de plată și al ieșirii din zona euro și posibil chiar din Uniunea Europeană, dacă Guvernul și creditorii internaționali nu vor reuși să ajungă la un acord referitor la reforme.
Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a declarat că măsurile solicitate Greciei de către creditorii internaționali sunt departe de a fi „nebunești”, el reacționând astfel la avertismentul băncii centrale elene.
Moscovici, fost ministru de Finanțe al Franței, a spus că reuniunea de joi a miniștrilor de Finanțe din zona euro va fi dificilă, dar va avea ca obiectiv deblocarea negocierilor. El a precizat că vor fi discutate problemele pentru care există divergențe, respectiv taxa pe vânzări, pensiile și deficitul bugetar.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârșitul lunii iunie. Grecia trebuie să plătească FMI în această luni datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.