Tsipras promite aplicarea rapidă a reformelor solicitate de creditorii Greciei
În cadrul acordului cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistență financiară. În schimbul împrumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat în funcție după recentul scrutin parlamentar, trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniul pensiilor, sănătății, în sectorul financiar și în administrația publică.
„Implementarea reformelor nu va fi ușoară. Dar suntem obligați să luăm aceste decizii chiar dacă nu ne plac. Reformele sunt necesare pentru a scoate Grecia de sub sistemul de supraveghere și pentru a începe imediat negocierile în sensul restructurării datoriei suverane”, afirmă Tsipras, potrivit site-ului agenției Reuters.
„Principalul nostru obiectiv este să ieșim de sub sistemul de monitorizare și să obținem acces la piețele financiare. O condiție necesară este și să relansăm creșterea economică”, susține Tsipras.
Politicianul de extremă-stânga și-a schimbat radical poziția imediat după referendumul din iulie, prin care au fost respinse măsurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, după câștigarea alegerilor, promite că le va aplica în totalitate.
„Trebuie să ne asigurăm că erorile făcute în trecut nu vor fi repetate”, a spus Tsipras, referindu-se la primul mandat de prim-ministru, care a durat șapte luni.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.