Tulpina indiană de SARS-CoV-2, detectată pe coșurile din supermarket-uri și POS-uri! Ce decizie de ultimă oră s-a luat în Italia
Noul coronavirus, detectat pe coșurile din supermarket-uri și POS-uri! Este vorba de tulpina indiană de SARS-CoV-2, descoperită acum și în Italia. Autoritățile din „Cizmă” au confirmat luni, 26 aprilie, două cazuri de infectare, ambele în regiunea Veneto, din nordul țării.
Într-o conferință de presă, Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a declarat că persoanele infectate sunt un bărbat şi fiica sa. Cei doi, cetăţeni indieni, au venit în Italia în localitatea Bassano.
Italia închide granițele pentru oricine vine din India!
„Există mii de variante ale coronavirusului. Acum vom evalua și această noutate. O vom înfrunta şi vom merge mai departe”, a spus Luca Zaia. Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 a fost depistată în Italia prima dată în luna martie, în Toscana. Duminică, autoritățile italiene au decis să interzică intrarea persoanelor care au fost în India în ultimele 14 zile. Excepție fac doar cetăţenii italieni, dar și ei sunt obligați să efectueze un test Covid-19 şi să rămână în carantină după revenirea în țară.
Pe de altă parte, luni, în Italia s-au închis 12 supermarketuri. O amplă acţiune de control desfăşurată în toată ţara a produs panică la Roma. În aceste centre comerciale s-a descoperit material genetic al coronavirusului pe diferite instrumente folosite de clienţi. Astfel, noul coronavirus a fost detectat pe coșurile din supermarket-uri, cântare şi dispozitive POS! „Gravele deficiente de igienă, structurale şi de gestiune au condus la aplicarea măsurilor de suspendare imediată a activităţii comerciale în 12 supermarketuri”, s-a precizat într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății. Totodată, au fost confiscate „peste 2.000 de kilograme de alimente”.
B.1.617, varianta „dublu mutantă” a noului coronavirus!
Denumită B.1.617, tulpina indiană este descrisă drept „dublu mutantă”, conform biorxiv.org. Prezintă două mutaţii la nivelul proteinei spike, prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane. Prima dintre aceste mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K.
Această mutație este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.