Turcia, vizată constant de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost din nou criticată marţi de braţul judiciar al Consiliului Europei, pentru condamnarea unui imam din cauza postărilor sale pe Facebook, informează AFP.
Reclamantul, Resur Üçdag, a fost condamnat penal în 2016 pentru propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste, din cauza a două postări pe contul său de Facebook.
Tribunalul din Diyarbakir (sud-estul Turciei) a estimat că „unele postări pe care el le-a făcut în 2015 şi 2016 făceau propagandă PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie calificată drept „teroristă” de Ankara.
Printre postările incriminate se numără fotografii distribuite iniţial de alţi doi utilizatori ai Facebook. Însă în acest caz, CEDO „estimează că deciziile jurisdicţiilor interne nu aduc o explicaţie suficientă cu privire la motivele pentru care conţinuturile incriminate trebuie să fie interpretate ca glorificând, legitimând şi încurajând metodele de constrângere, de violenţă şi de ameninţare folosite de PKK, în contextul postării lor”.
Prin urmare, CEDO consideră că „prin condamnarea lui Resur Üçdag (…), autorităţile naţionale nu au efectuat o punere în balanţă adecvată şi conformă criteriilor stabilite prin jurisprudenţa sa între dreptul celui vizat la libertatea de exprimare şi scopurile legitime urmărite”.
Potrivit CEDO, Turcia a încălcat astfel articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.
De asemenea, Curtea Constituţională a Turciei a efectuat „o interpretare particular strictă” a termenului limită pentru recurs individual, arată CEDO. Aceasta „a restrâns în mod disproporţionat dreptul reclamantului de a-şi vedea recursul individual examinat pe fond”. Instanţa europeană consideră, prin urmare, că a avut loc de asemenea „încălcarea articolului 6.1 al Convenţiei” (dreptul de acces la un tribunal).
Turcia este condamnată să-i plătească lui Resur Üçdag sumele de 5.000 de euro prejudicii morale şi 1.736 de euro costuri şi cheltuieli.