Cel puțin 79 de protestatari turci au fost răniți în diferite părți ale țării și alți 939 au fost arestați, de-a lungul celor două zile de manifestații, anunță CNN. Printre răniți se numără și un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, care a fost atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliție.
UPDATE 21:20 Noul bilanț al arestărilor din Turcia este de aproximativ 1.700 de persoane, anunță Ministerul turc de Interne, citat de AFP și preluat de Mediafax. Instituția guvernamentală a declarat că, în total, în ultimele șase zile, în Turcia au avut loc 235 de manifestații. Protestele continuau și duminică seara, iar forțele de ordine au intervenit iar cu gaze lacrimogene.
UPDATE 18:30 Protest de solidaritate cu manifestanții turci și în Piața Universității, din București. Protestatarii, foarte mulți dintre ei membri ai comunității turce din Capitală, au venit duminică după-amiază în piață cu pancarte pe care au scris: „You are not alone, Istanbul”.
SURSA FOTO: Oana Băluță-Facebook
Un protest care a început vineri și s-a dorit, în primă fază, o manifestație pașnică împotriva planurilor guvernului Erdogan de a demola un parc în Istanbul a degenerat în urma intervenției forțelor de ordine cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și spray paralizant. Această intervenție deosebit de violentă a dus la un val național de proteste.
FOTO: Adem Altam/AFP/Mediafax
Sâmbătă seară, protestatarii au ocupat Piața Taksim din centrul Istanbulului, iar forțele de ordine s-au retras. Potrivit presei turce, manifestanții au primit permisiunea să intre din nou în piață după o intervenție pe lângă premierul Erdogan și ministrul de Interne a președintelui Abdullah Gul.
Același Gul a declarat că nivelul protestelor a atins un nivel „îngrijorător” și a lansat un apel la adresa protestatarilor, pe care i-a rugat să dea dovadă de calm și de bun-simț. „Avem cu toții obligația de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător”, a spus șeful statului turc.
FOTO: Adem Altam/AFP/Mediafax
Între timp, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a văzut nevoit să recunoască faptul că a făcut uz de „metode extreme” față de manifestanți. „Este adevărat că au fost comise erori și că poliția a recurs la metode extreme”, a spus Erdogan. Afirmația vine după ce inclusiv UE, SUA și organizații precum Amnesty International s-au declarat profund îngrijorate de ceea ce se întâmplă de câteva zile în Turcia.
FOTO: Gurcan Ozturc/AFP/Mediafax
Totuși, șeful guvernului turc a dat asigurări, într-un discurs televizat, că poliția nu va lăsa Piața Taksim pradă unor grupuri huliganice.
Mai mult, manifestanții au deja susținători inclusiv printre vedetele intenaționale. Actrița Tilda Swinton este doar una dintre personalitățile cu renume mondial care au criticat atitudinea autorităților față de protestatarii turci, care au fost atacați cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Dintr-o acțiune pentru salvarea unui parc, însă, protestele din Turcia au căpătat o altă miză, manifestanții cerând în mai multe orașe demisia guvernului Erdogan, abuzurile forțelor de ordine nefăcând decât să intensifice această mișcare.
Pe fondul situației din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe de la București a lansat, sâmbătă, o avertizare de călătorie. Românii care ajung la Istanbul sunt sfătuiți de MAE să evite zona centrală a orașului.