Turcia agită apele și în Marea Neagră. Forează aproape de frontiera maritimă a României!
Turcia agită apele și în Marea Neagră, după ce a făcut același lucru în Mediterana. Descoperirea în Marea Neagră a celor mai mari zăcăminte de gaze naturale din istorie nu poate aduce decât tensiune în regiune, cred specialiștii. Recep Erdogan a ordonat deja să se înceapă forarea, semn că Ankara nu pierde vremea în goana după exploatarea resurselor.
Fără licitații internaționale și sub directul control al statului, Turcia și-a propus să tragă „pentru ea” tot gazul din Marea Neagră. Numai că zona în care se forează este un punct sensibil. Locul unde au fost descoperite cele 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, chiar la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Adică, foarte aproape de blocul Neptun din România, unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ din Marea Neagră din ultimele decenii!
A doua navă de foraj trimisă în Marea Neagră
Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a anunțat că Turcia va trimite cea de-a doua navă de foraj care să opereze în Marea Neagră: „Nava noastră de foraj Kanuni va începe să foreze în Marea Neagră”. Agenția Reuters precizează că, deocamdată, nu este clar dacă nava Kanuni va efectua foraje în aceeaşi zonă cu nava Fatih. Datele furnizate de Refinitiv (aplicaţie de localizare a navelor) arată că, în prezent, vasul Kanuni se află în apropierea de coasta provinciei Antalya, sudul Turciei.
În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. În prezent, Ankara importă aproape toată energia de care are nevoie, astfel că orice descoperire de gaze naturale ajută țara și la reducerea unui deficit de cont curent care pune presiune asupra lirei turceşti.
Pe de altă parte, acum opt ani, companiile Petrom și Exxon au anunțat descoperirea, în apele teritoriale ale României, a zăcământului de mare adâncime Neptun, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.