Turcia amenință UE cu un nou val de refugiați. Reacția Germaniei
Parlamentul European a aprobat joi o rezoluție cu caracter neobligatoriu prin care se cere înghețarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporționate introduse de autoritățile de la Ankara în urma loviturii de stat eșuate din luna iulie.
În pofida temerilor crescânde în legătură cu libertatea de exprimare și situația drepturilor omului din Turcia, UE are nevoie de cooperarea Ankarei pentru a opri influxul de imigranți care încearcă să ajungă în Europa.
„Dacă mergeți mai departe de atât, aceste frontiere vor fi deschise. Nici eu și nici poporul meu nu vom fi afectați de aceste amenințări goale”, a declarat Erdogan.
„Amenințările nu folosesc la nimic”
Guvernul Germaniei a criticat atitudinea președintelui Turciei, transmițându-i că „amenințările” nu folosesc la nimic, relatează BBC News online.
„Acordul în privința imigrației este în interesul tuturor părților; amenințările din nicio parte nu ajută la nimic”, a reacționat Ulrike Demmer, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
Uniunea Europeană nu ar trebui să înghețe negocierile de aderare cu Turcia, a susținut ministerul german de Externe. „Este important să continuăm să discutăm”, a declarat Sawsan Chebli, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
„Este important să nu înghețăm negocierile de aderare pentru că acest lucru doar a afecta relațiile dintre Turcia și Europa, iar acest lucru nu ar fi în interesul Turciei și nici al Europei”, a adăugat oficialul german.
Peste 1,3 milioane de persoane au ajuns anul trecut în Europa, provocând dispute între statele membre UE în legătură cu modul în care ar trebui gestionată această situație. Uniunea Europeană a semnat un acord cu Turcia privind limitarea imigrației în Europa, care a dus la o scădere semnificativă a numărului de imigranți care ajung în statele UE, via Turcia.
Este puțin probabil ca statele UE să țină cont de rezoluția votată în Parlamentul european, având în vedere că Germania, Franța și cele mai multe state din Blocul comunitar susțin continuarea negocierilor de aderare cu Turcia.
Tensiunile s-au amplificat în ultimele săptămâni, președintele Erdogan evocând organizarea unui referendum pentru a decide dacă să continue sau nu procesul de aderare la UE.