Turcia anunță că va lua toate măsurile juridice și diplomatice necesare după publicarea caricaturii cu Erdogan în Charlie Hebdo
Turcia urmează să ia toate măsurile juridice și diplomatice necesare după publicarea în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Anunțul a fost făcut miercuri de către un reprezentant al Administrației Prezidențiale de la Ankara, potrivit Agerpres.
„Poporul nostru nu trebuie să se îndoiască de faptul că vor fi făcuţi toţi paşii juridici şi diplomatici necesari privind caricatura în cauză. Bătălia noastră împotriva acestor măsuri nepoliticoase, rău-intenţionate şi jignitoare va continua până la final cu raţiune, dar şi cu hotărâre”, a anunțat sursa citată.
La scurt timp după această declarație, Parchetul de la Ankara a anunțat că a lansat o anchetă referitoare la conducerea publicației franceze de satiră.
Caricatura de pe coperta Charlie Hebdo îl înfățișează pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, așezat într-un fotoliu și ținând într-o mână o doză de băutură, iar cu cealaltă ridicând vălul unei femei care poartă abaya.
Administrația Prezidențială de la Ankara a condamnat miercuri „cu cea mai mare fermitate caricatura abjectă”, descriind-o ca fiind „o ostilitate împotriva turcilor și a islamului”.
Publicarea acestei caricaturi are loc după ce, la finalul săptămânii trecute, Recep Tayyip Erdogan a lansat un atac dur la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că ar avea probleme psihiatrice.
Declarația lui Erdogan a determinat autoritățile de la Paris să recheme ambasadorul francez la Ankara.
Luni, Erdogan le-a cerut cetățenilor turci să boicoteze produsele franceze.
Tensiuni tot mai mari între Paris și Ankara
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis rechemarea în țară a ambsadorului francez la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor dintre Turcia și Franța.
Decizia liderului de la Paris vine în contextul în care omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”.
Totodată, sâmbătă, Palatul Élysée a denunțat afirmațiile președintelui turc, pe care le-a descris ca fiind „inacceptabile”. Totodată, Administrația Prezidențială de la Paris a reclamat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea profesorului francez de istorie de către un militant islamist într-o suburbie a Parisului.
Între timp, apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.
Joi, în cadrul unei ceremonii dedicate lui Paty, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, iar vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.