Turcia ar putea elimina una dintre cele mai importante funcții din stat. Dezvăluirea făcută de unul dintre miniștri
„În general, există un președinte și alături de el, probabil, un vicepreședinte, ca în Statele Unite. Am putea să mai avem încă un vicepreședinte”, a declarat Veysek Eroglu.
Erdogan a fost ales președinte al Turciei în anul 2014, după ce anterior a fost premier timp de peste un deceniu.
Partidul de guvernământ AK are nevoie de 330 de voturi din cele 550 ale Parlamentului de la Ankara pentru a convoca un referendum în cadrul căruia populația Turciei ar putea să-și exprime părerea în legătură cu proiectul de modificare a Constituției.
Eroglu a mai indicat că noul sistem ar trebui să facă și mai clară separația între puterea legislativă și cea executivă.
Oficialul a precizat că președintele ar urma să aibă posibilitatea afilierii politice, lucru ce i-ar permite lui Erdogan să reia legăturile cu partidul de guvernământ AK, pe care l-a fondat în urmă cu 15 ani.
Veysek Eroglu a mai declarat că alagerile legisaltive și prezidențiale ar urma să aibă loc în anul 2019.
Președintele Recep Erdogan va avea posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 și va beneficia de puteri executive extinse, potrivit propunerilor de modificare a Constituției formulate de parlamentarii partidului de guvernământ AK, au declarat oficialii turci pentru Reuters.
Erdogan și susținătorii săi argumentează că Turcia are nevoie de o conducere puternică asigurată de o președinție executivă, similară sistemului prezidențial din Statele Unite sau Franța, pentru a evita coalițiile guvernamentale fragile care au frânat dezvoltarea țării.
Pe de altă parte, oponenții lui Erdogan spun că modificarea Consituției ar putea duce la creșterea autoritarismului într-o țară deja criticată pentru problemele din ce în ce mai mari în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților, în special ca urmare a epurărilor după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.